escenari electoral

La visita de Macron facilita avançar les eleccions a Martí

L'arribada del Copríncep francès serà al juliol o al setembre i els comicis se celebraran al desembre

La visita de Macron facilita avançar les eleccions a Martí

Creat:

Actualitzat:

Toni Martí només té una prerrogativa molt poderosa amb la qual jugar a aquestes alçades de legislatura: fixar la data de les properes eleccions generals, que és competència exclusiva del cap de Govern. I ja ha pres la decisió, segons ha pogut saber el Diari. Se celebraran el desembre vinent, un cop s’ha revelat una de les incògnites que més condicionaven la convocatòria dels propers comicis. La confirmació de la visita oficial del Copríncep francès, Emmanuel Macron, al país al juliol o al setembre ha obert la porta a l’avançament electoral. Un dels factors que encara mantenen sense fixar la data de l’arribada de Macron és que el Lycée està tancat al juliol en no ser període lectiu i des de la legació francesa es considera una de les parades pràcticament obligatòries.

Compromisos electorals

L’alternativa d’avançar les eleccions ha estat una possibilitat que Martí ha mantingut permanentment sobre la taula els darrers mesos. Fins i tot va apuntar que es podrien celebrar força abans del desembre, una opció que des del Govern i del partit van rebutjar de ple amb l’argument que els compromisos electorals quedarien a mitges. Aquesta variable és la que podria alterar el calendari previst. Els líders del partit i el mateix executiu consideren que no es pot anar a les eleccions amb garanties sense poder presentar un balanç satisfactori. La qual cosa significa que tot un seguit d’iniciatives legislatives en curs sobre les quals se sustenten les reformes a què s’han compromès han d’estar aprovades. La reforma de la Funció Pública, el Codi de relacions laborals, la modificació de les transferències, el Codi de procediment civil o la llei de transició energètica són els reptes a superar. Per la qual cosa, tal com van explicar Martí dissabte passat, es podria treballar al juliol “i si fa falta a l’agost”. El cap de Govern també es va comprometre a anunciar la convocatòria en un termini molt superior a l’habitual i la voluntat es fer-ho abans de l’estiu. El que estableix la llei és que la data s’ha de fixar 40 dies hàbils abans de la celebració dels comicis. A l’octubre Macron ja haurà visitat Andorra.

LÍNIA DE SORTIDA

Exigeix més garanties per ser cap de llista

Xavier Esport

El ministre de justícia i interior és l’únic aspirant que preveu DA per liderar la candidatura els propers comicis, però malgrat les pressions Espot encara no ha pres cap decisió. Per diferents motius, un dels qual és que vol afrontar les eleccions amb les màximes garanties. Fins que no es conegui el candidat, DA no pot iniciar converses per a possibles pactes. Les opcions amb Espot es multipliquen.

Tres alternatives per formar un nou partit

David Baró

Els partits escindits del grup liberal amb el cònsol al capdavant treballen per impulsar una formació amb la qual concórrer a les eleccions. Hi ha tres alternatives. La primera és que Ciutadans Compromesos i Unió Laurediana només facin llista a les respectives parròquies. La segona és intentar sumar una tercera força parroquial i la darrera és fer una llista nacional i dues de parroquials. Pactar amb DA no està descartat.

Pacte amb la dreta per intentar créixer

Pere López

El cap de llista del PS ha donat el vistiplau a les negociacions amb els liberals per fer llistes parroquials conjuntes davant les dificultats contrastades en les últimes eleccions comunals d’elevar el seu sostre electoral. L’acord és a punt de tancar-se i afectarà Andorra la Vella, Escaldes, Encamp i possiblement Ordino. Explicar l’aliança amb la dreta més dura davant els seus electors serà el repte dels socialdemòcrates.

L’objectiu és acabar amb el llegat de Martí

Jordi Gallardo

El cap de llista dels liberalsva forçar, amb el suport de destacats membres del partit, el trencament del grup parlamentari per imposar-se com a candidat amb l’argument que Josep Pintat era un fre al creixement dels liberals i que l’oposició que estava fent no era prou dura i contundent. L’objectiu de Gallardo i dels cercles que li donen suport és acabar amb el llegat de Martí. Per això no ha dubtat a pactar amb el PS.

El 2011 tots contra ell, ara tots contra DA

Jaume Bartumeu

El president d’SDP va ser el primer líder polític que va llançar la proposta de pactar amb els liberals i totes les forces que s’hi volguessin sumar per acabar amb la majoria demòcrata al Consell. El seu argument és que no està proposant res de diferent del que va passar el 2011, quan totes les sensibilitats es van ajuntar (naixement de DA) per fer-lo fora del Govern. El pacte liberals-PS pot suposar el descavalcament d’SDP.

tracking