Cinca acusa Bartumeu d'“imprudent”

El ministre de Finances critica que l’excap de Govern vinculi l’adhesió de l’FMI amb la delicada situació d’un banc

Cinca acusa Bartumeu d'“imprudent”SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, va acusar ahir el president d’SDP, Jaume Bartumeu, de ser “molt agosarat” i “imprudent” pel negatiu discurs que va fer l’excap de Govern sobre la possible entrada del país al Fons Monetari Internacional (FMI), i el fet que això estigués motivat pels problemes financers d’una entitat bancària del país.

Cinca va considerar que “qualsevol rumorologia pot agafar molta volada i pot tenir un impacte en el propi sistema”. “Em semblaria imprudent que ho fes qui ho fes, però encara em sembla més imprudent si ho fa un excap de Govern”, va etzibar Cinca, que va considerar que Bartumeu, atès el càrrec que va tenir com a líder de l’executiu, hauria de ser “plenament conscient que les seves paraules tenen més transcendència que les que puguin tenir les d’un ciutadà qualsevol”.

Cinca va negar que qualsevol entitat bancària del Principat tingui problemes de solvència i va assegurar que tots els bancs “compleixen amb les ràtios”. A més, va recordar els esforços que estan fent les entitats per tal d’adaptar-se a les normatives derivades de les noves regulacions sobre l’acord monetari i sobre la solvència i bona governança.

Pel que fa al procés d’adhesió a l’FMI, Cinca va afirmar que el Govern “té la responsabilitat d’explorar” aquesta possibilitat, tot i que no va precisar quina quantitat hauria d’abonar l’executiu. En els últims dies, s’ha especulat que la xifra podria ser d’uns 150 milions d’euros. “No puc dir la quantitat, no perquè ho tingui prohibit ni perquè hagi firmat cap carta de confidencialitat amb l’FMI, és perquè no ens ho han dit”, va assegurar el titular de Finances. “Quan ho sabem els ho direm”, va manifestar el portaveu, que afirma que prendran la decisió tenint en compte el cost però també altres factors.

“Ens hem de preguntar com pot ser que pràcticament tots els països formin part de l’FMI i nos­altres no”, va declarar Cinca, que va afegir que hauran de sospesar “quines obligacions i quins avantatges ens proporcionarà formar-ne part”. D’altra banda, el ministre va afirmar que l’FMI no té com a objectiu rescatar entitats bancàries. “No serveix per cobrir eventuals problemes que pugui tenir una entitat particular. No està creat per a aquesta qüestió”, va assegurar el titular de Finances. “Voler vincular una cosa amb l’altra em sembla fora de lloc”, va dir.

Amb tot, Jordi Cinca va assegurar que iniciaran el debat sobre si entrar o no a l’FMI al Consell General. “Em sembla que fem allò que se li ha d’exigir a un govern responsable en aquesta qüestió”, va afirmar el ministre de Finances, que assegura que ha anat a les comissions del parlament i que s’han fet “exploracions”, però que en cap cas s’ha iniciat un procés de manera “formal”.

tracking