seguretat social

La CASS insta a retallar les pensions futures que superin el salari mínim

La reducció serà progressivament més gran per a les més altes i només afectaria els punts que es comprin quan estigui en vigor

La CASS insta a retallar les pensions futures que superin el salari mínim

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consell d’administració de la Seguretat Social va aprovar ahir el conjunt de mesures que proposa per garantir la viabilitat del sistema de jubilació. Les accions, avançades pel Diari fa un mes, s’han concretat amb xifres i el resultat és un pla molt dur que ja ha estat entregat a Govern perquè hauran de ser els polítics els que decideixin si es tira endavant totalment o parcialment o es descarta. La proposta que més crida l’atenció és la reducció de totes les pensions que es trobin per sobre del salari mínim, que actualment és de 1.017 euros, que s’aplicaria en una graella progressiva. La proposta es fa per als punts de pensió que es comprin a partir del moment en què la reforma estigui en vigor (tot i que la CASS insisteix que cal reflexionar sobre si seria convenient aplicar-ho també en els punts actuals).

La retallada de les pensions es basa en el concepte de respectar l’equivalent al salari mínim i a partir d’aquesta xifra anar rebaixant la paga. Si algú cobra una pensió que es troba entre el salari mínim i el doble del salari mínim (1.000 i 2.000 euros en números rodons) se li reduirà un 30% la part que excedeixi al salari mínim. Posat en xifres, significa que si es cobren 1.300 euros de pensió, els primers 1.000 es respecten i sobre els 300 que queden es rebaixa un 30%. Això comporta una baixada de 90 euros i per tant la pensió seria de 1.210 euros.

Retallada en cada tram

La graella va incrementant-se progressivament. Així, si la pensió es troba entre dues vegades i dues vegades i mitja el salari mínim (2.000 i 2.500) la reducció es fa en dos trams. Per exemple, una pensió de 2.500 euros tindria una primera retallada del 30% en el tram entre el salari mínim i el doble del salari mínim. En aquest primer tram perdria 300 euros. En el segon, els 500 euros que sobrepassen els 2.000, es veurien reduïts en un 45% i per tant perdria 225. En total, la retallada sumant els dos trams seria de 525 euros. La pensió original de 2.500 euros es quedaria en 1.925. En total s’han establert cinc trams diferents fins arribar que tot el que excedeixi de tres vegades el salari mínim (3.000 euros) la quita arribarà a ser d’un 75%.

La resta de mesures també tenen un impacte important. La jubilació passaria a ser als 67 i s’hi aniria arribant progressivament ampliant cada any uns mesos per fer que el 2027 (si es comença el 2019) ja seria als 67. Es proposa que augmenti el preu de la compra del punt, el que fa que per la mateixa cotització es tingui menys pensió. La idea és passar d’un factor de conversió del 9,6 a un de l’11,4 amb un impacte al voltant del 20%. Es demana que es creï una caixa pública opcional perquè els afiliats a la CASS puguin fer una cotització voluntària. Seria una caixa amb un rendiment segons els mercats financers i cada assegurat decidiria quina quantitat dels seus ingressos voldria aportar.

Revaloritzar per sota de l’IPC

Un altre dels punts més polèmics de la proposta és la reforma de la revalorització anual de les pensions amb l’IPC. Totes les pagues inferiors a dues vegades el salari mínim (dos mil euros) tindran una revalorització anual del 80% del que marqui l’IPC. Les que siguin entre dues i tres vegades el salari mínim (entre 2.000 i 3.000) només es revaloritzaran en un 40% de l’IPC. Les que passin de 3.000 euros directament no es revaloritzaran.

La CASS també ha inclòs la petició perquè s’apliqui una nova taxa, que podria ser sobre el tabac i/o l’alcohol, i que la recaptació anés destinada íntegrament al fons de pensions.

TRAMS DE RETALLADA

Les pensions inferiors al salari mínim no es retallaran sempre que hagin estat generades amb 40 anys de cotització, que equival a 480 mesos.

La part de la pensió que va entre el salari mínim (1.000 euros) i el doble del salari (2.000) mínim tindrà una reducció del 30%.

El tram de la pensió que va de dues vegades el salari mínim a dues vegades (2.000) i mitja el salari mí-nim (2.500) tindrà una reducció del 45%.

La part de la pensió que es troba entre dues ve-gades i mitja el salari mínim (2.500) i tres vegades el salari mínim (3.000) es reduirà en un 60%.

El tram de pensió que superi el triple del salari mínim (3.000 euros) quedarà retallat en un 75%.

La mesura es proposa per als punts que es comprin en el futur i la CASS vol que es debati si cal que es faci retroactivament.

TRAMS DE CONGELACIÓ

Les pensions d’un import inferior a dues vegades el salari mínim (2.000 euros) es reva-loritzaran anualment en un 80% de l’IPC.

Les pensions que siguin superiors al doble del salari mínim i inferiors al triple (entre 2.000 i 3.000 euros) es revaloritzen amb un 40% de l’IPC.

Les pensions superiors al triple del salari mínim no es revaloritzen anualment.

tracking