Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
seguretat social

La CASS insta a retallar les pensions futures que superin el salari mínim

La reducció serà progressivament més gran per a les més altes i només afectaria els punts que es comprin quan estigui en vigor
Presentació de l'informe sobre el fons de pensions elaborat per tècnics francesos.

La CASS insta a retallar les pensions futures que superin el salari mínim

Presentació de l'informe sobre el fons de pensions elaborat per tècnics francesos.

Actualitzada 25/04/2018 a les 17:08
El consell d’administració de la Seguretat Social va aprovar ahir el conjunt de mesures que proposa per garantir la viabilitat del sistema de jubilació. Les accions, avançades pel Diari fa un mes, s’han concretat amb xifres i el resultat és un pla molt dur que ja ha estat entregat a Govern perquè hauran de ser els polítics els que decideixin si es tira endavant totalment o parcialment o es descarta. La proposta que més crida l’atenció és la reducció de totes les pensions que es trobin per sobre del salari mínim, que actualment és de 1.017 euros, que s’aplicaria en una graella progressiva. La proposta es fa per als punts de pensió que es comprin a partir del moment en què la reforma estigui en vigor (tot i que la CASS insisteix que cal reflexionar sobre si seria convenient aplicar-ho també en els punts actuals).
La retallada de les pensions es basa en el concepte de respectar l’equivalent al salari mínim i a partir d’aquesta xifra anar rebaixant la paga. Si algú cobra una pensió que es troba entre el salari mínim i el doble del salari mínim (1.000 i 2.000 euros en números rodons) se li reduirà un 30% la part que excedeixi al salari mínim. Posat en xifres, significa que si es cobren 1.300 euros de pensió, els primers 1.000 es respecten i sobre els 300 que queden es rebaixa un 30%. Això comporta una baixada de 90 euros i per tant la pensió seria de 1.210 euros.

Retallada en cada tram
La graella va incrementant-se progressivament. Així, si la pensió es troba entre dues vegades i dues vegades i mitja el salari mínim (2.000 i 2.500) la reducció es fa en dos trams. Per exemple, una pensió de 2.500 euros tindria una primera retallada del 30% en el tram entre el salari mínim i el doble del salari mínim. En aquest primer tram perdria 300 euros. En el segon, els 500 euros que sobrepassen els 2.000, es veurien reduïts en un 45% i per tant perdria 225. En total, la retallada sumant els dos trams seria de 525 euros. La pensió original de 2.500 euros es quedaria en 1.925. En total s’han establert cinc trams diferents fins arribar que tot el que excedeixi de tres vegades el salari mínim (3.000 euros) la quita arribarà a ser d’un 75%.
La resta de mesures també tenen un impacte important. La jubilació passaria a ser als 67 i s’hi aniria arribant progressivament ampliant cada any uns mesos per fer que el 2027 (si es comença el 2019) ja seria als 67. Es proposa que augmenti el preu de la compra del punt, el que fa que per la mateixa cotització es tingui menys pensió. La idea és passar d’un factor de conversió del 9,6 a un de l’11,4 amb un impacte al voltant del 20%. Es demana que es creï una caixa pública opcional perquè els afiliats a la CASS puguin fer una cotització voluntària. Seria una caixa amb un rendiment segons els mercats financers i cada assegurat decidiria quina quantitat dels seus ingressos voldria aportar.

Revaloritzar per sota de l’IPC
Un altre dels punts més polèmics de la proposta és la reforma de la revalorització anual de les pensions amb l’IPC. Totes les pagues inferiors a dues vegades el salari mínim (dos mil euros) tindran una revalorització anual del 80% del que marqui l’IPC. Les que siguin entre dues i tres vegades el salari mínim (entre 2.000 i 3.000) només es revaloritzaran en un 40% de l’IPC. Les que passin de 3.000 euros directament no es revaloritzaran.
La CASS també ha inclòs la petició perquè s’apliqui una nova taxa, que podria ser sobre el tabac i/o l’alcohol, i que la recaptació anés destinada íntegrament al fons de pensions.

TRAMS DE RETALLADA
Les pensions inferiors al salari mínim no es retallaran sempre que hagin estat generades amb 40 anys de cotització, que equival a 480 mesos.

La part de la pensió que va entre el salari mínim (1.000 euros) i el doble del salari (2.000) mínim tindrà una reducció del 30%.

El tram de la pensió que va de dues vegades el salari mínim a dues vegades (2.000) i mitja el salari mí-nim (2.500) tindrà una reducció del 45%.

La part de la pensió que es troba entre dues ve-gades i mitja el salari mínim (2.500) i tres vegades el salari mínim (3.000) es reduirà en un 60%.

El tram de pensió que superi el triple del salari mínim (3.000 euros) quedarà retallat en un 75%.

La mesura es proposa per als punts que es comprin en el futur i la CASS vol que es debati si cal que es faci retroactivament.

TRAMS DE CONGELACIÓ
Les pensions d’un import inferior a dues vegades el salari mínim (2.000 euros) es reva-loritzaran anualment en un 80% de l’IPC.

Les pensions que siguin superiors al doble del salari mínim i inferiors al triple (entre 2.000 i 3.000 euros) es revaloritzen amb un 40% de l’IPC.

Les pensions superiors al triple del salari mínim no es revaloritzen anualment.
Etiquetes
 • #18 angie
  (28/04/18 22:39)

  disposem de bons serveis socials, q ens ajuden quan ho necessitem, però no deixa de ser una situació molt desagradable, molt violenta, al menys per mi, tenir q recorrer a Serveis Socials, quan l'ùnic q estas exigin son q es respectin els teus drets, com a persona, com a treballador/a, com a pare, com a mare i no sentir-te menyspreat, ninguneat o ciutadá de tercera. COM A CIUTDANA ANDORRANA QUE VIU A AQUEST PAIS, QUE L'ADORA, I QUE EM SABRIA MOLT DE GREU TINDRE DE MARXAR, US SUPLICO, US IMPLORO QUE EM FEU COSTAT, QUE US MANIFESTEU, Q US QUEXEIU, QUE FEM MANIFESTACIONS, QUE DEMANEM AUDIENCIES A GOVERN, Q ENS ESCOLTIN, Q SIGNEM I LES PORTEM A ON CALGUI...PERO SOBRE TOT..NO ENS DEIXEM MANIPULAR, ENGANYAR, TREPITJAR...per que ANDORRA ES DE TOTS...O UNICAMENT ANDORRA ES DE QUI GOVERNA AL "SEU ANTOJO" amb els seus amics, a dit, amnb els seus treballs ben remunerats, els seus xaletazos, els seus "sueldazos" i que quan vinguin pitjor del q vindran...amb ells no els hi afectara???no us adoneu??

  Respondre
 • #17 angie
  (28/04/18 22:29)

  no descansare..per si tinc la gran sort de trobar un Hble.Batlle, humá, just, ecumènic,i imparcial..haura d'instar al Govern a canviar la llei i revocarla. No soc l'unic cas, desgraciadament..quantes viudues cobren 200, 300, 400€??es pot viure Sr,Ministres???Fins quan semblara q estem visquen a Cuba: els fills de Castro obrint discos, pero els cubans no es poden permetre pagar 7€ per una copa??ANDORRANS...SI US PLAU..DESPERTEM..MOVILITZETM-NOS, com fan els padrins a Espanya..una altra vergonya..però al jovent ens estan donant una llicó d'alçada, de classe, de no deixar-se trepitjar pel mal dit Gobierno..i a nosaltres ens falten valor, arrestos, coratje, indignació i ens sobra por, per q ens coneixem tots..doncs NO, S'HA D'ACABAR AMB AQUESTA TIRANIA..quan DA plegui, conec de molts q ja s'han tret el bitllet cap al Carib, i alla els hi aguarda una mansió, consuls que ja tenen pagada l'hipoteca, el xalet de la platja...i la resta q fem?? DESGRACIADAMENT, malviure, i afortunadament

  Respondre
 • #16 angie
  (28/04/18 22:18)

  Bona nit: començare per parlar del Dr. Pedragosa, q en el seu dia, li va denegar al meu home, incapacitat amb el grau I,la sol.licitud de revisar el grau i que li concedeixin el 2 (abans de la nova estimada llei), per despres de 4 mesos de tornar a sol.licitar.la, oh!!sorpresa..li concedeixen..per que??per q, segons criteri personal meu(i espero no esborrin aquest missatge per q pot servir per tota la ciutadania li concedeixen..per que???per q la pensió seria la mateixa 600€. El meu home ha cotitzat els ultims anys d'autònom..ho han tingut en compte???NO!!!! pero a sobre li dedueixen el 20% com a tal!!!el meu home te 46 anys,no pot treballar, se sent frustrat,humiliat, enganyat i no ha trobat algu amb la suficient personalitat i professionalitat de la CASS i dir: "ojo, no toqueu res..per q no hi haura increment...aixó es negligencia ben pensada..ben maquievelada..o senzillament no miren pels nostrews interessos?? Els tinc per Batllia...estic lluitant per canviar la llei..no descansare.

  Respondre
 • #15 CurroJimenez
  (25/04/18 21:03)

  D'això en dic robar i prendre el pel al personal. Quatre enxufats a dit de DA a quatre dies d'acabar el mandat fan invents del tbo. No ens hem de deixar retallar ni drets ni prestacions !

  Respondre
 • #14 SDA
  (25/04/18 17:43)

  M'agradaria que publiquessin quants diners a perdut la CASS en els seves inversions, que ara ha d'assumir el poble.

  Respondre
 • #13 TRAMVIA BLAU
  (25/04/18 14:56)

  No fotem.Retallar pensions.Si algú cobra cinq mil o sis mil euros de pensiò al mes es perquè ha cotitzat per cobrar aquestes quantitats.

  Respondre
 • #12 fart de tot
  (25/04/18 14:53)

 • #11 un dàqui
  (25/04/18 13:10)

  ciutadà va dir..
  Es clar,hi ha pensions de 5,6,7,8 mil euros,sigui per la compra de punts d'uns quants vivales aprofitats o pel que sigui aquests son els que han de rebaixar immediatament i posar-los com a màxim a 2.ooo euros.

  Respondre
 • #10 Nicolás Maquiavelo
  (25/04/18 11:45)

  O sigui, només es retallen les futures jubilacions, sense caràcter retroactiu, de manera que a la "casta" no li toca .... Us penseu que som estúpids?

  Respondre
 • #9 realitat
  (25/04/18 09:55)

  S'ha d'aplicar amb caràcter retroactiu. No pot ser que hi hagi gent amb pensions de més de 6.000 euros, i altres que han cotitzat els mateixos punts, cobrin 900. Igualtat.

  Respondre
Veure’n més
18
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477