Política

Toni Martí està “segur” que hi haurà aliances contra DA

El cap de Govern assegura que hi haurà pactes entre partits per evitar que els ‘taronja’ tornin a guanyar les eleccions

Toni Martí està “segur” que hi haurà aliances contra DAE. R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Toni Martí té assumit que DA serà el rival a batre en les pròximes eleccions generals. I per això està convençut que alguns partits polítics s’ajuntaran en coalicions per evitar que els taronja liderin el país per tercera legislatura consecutiva. En l’acte d’inauguració de la placeta i el parc infantil Ciutat de Valls, el cap de Govern va afirmar que està “segur” que hi haurà pactes entre diferents forces i al mateix temps va mostrar-se ferm amb la línia política del seu partit.

En ser preguntat per la bona sintonia entre els Liberals i el PS, Martí va recordar que les dues formacions “han dit obertament que han tingut contactes” i que “és veritat que hi ha com una mena de coherència de votacions parlamentàries”. Sobre el fet de si aquests dos partits podrien crear sinergies de cara a les pròximes eleccions, Martí va reconèixer que les formacions tenen “el legítim dret” de fer-les. Dijous passat, els tres consellers liberals van ser els únics que van donar suport, durant la sessió del Consell General de dijous, a la proposició de llei dels socialdemòcrates per la reforma de l’organització i funcionament dels comuns.

CONTACTES AMB EL FUTUR PARTIT

Precisament sobre pactes, Martí continua deixant la porta oberta a teixir acords amb la futura força política que couen Unió Laurediana i els independents de la Massana. El cap de Govern va apuntar que aquests acords no tenen per què consistir en aliances, sinó que una de les possibilitats seria acordar posicionaments conjunts sobre diferents aspectes que després es plasmarien al programa electoral de cada partit. “L’únic que puc dir és que nosaltres no hem tancat mai la porta a poder parlar, ja no d’aliances, sinó de com tirem endavant el nostre país i si ens podem posar d’acord amb un programa electoral a quatre anys vista”, va dir Martí, que va revelar que els consellers de Sant Julià i de la Massana “no han dit que no”. “Ni nosaltres ni ells tanquen les portes”, va remarcar.

Ara bé, el cap de Govern va admetre que veu complicat arribar a pactes amb altres formacions com ara Liberals, el PS i SDP. “Difícilment hi podrem parlar”, va dir Martí, que assumeix que aquestes formacions tenen “claríssim” que contactaran “amb tots menys amb DA”. El cap de Govern es va mostrar convençut amb les polítiques del seu executiu i creu que aquest és el camí que han de seguir. “DA ha de continuar amb el seu projecte reformista”, va dir, i també va tenir temps per asse-nyalar la resta de formacions en ser preguntat pel procés per escollir el successor a la formació taronja, en aquest sentit va recordar que “hem demostrat que continuem sent els que som i en canvi altres han tingut els seus problemes interns”.

Sobre el seu relleu, Martí no es va atrevir a posar cap data per anunciar el futur candidat a cap de Govern i es va limitar a dir que l’escolliran “amb el temps suficient”, tot i que va admetre que li hauria agradat que la comissió que està treballant amb els noms “ja hagués avançat amb el nomenament”. El ministre d’Educació i president de DA, Eric Jover, va recordar que “la principal voluntat és buscar el consens, que a vegades triga un pelet més de construir. No hi tenim cap mena de problema”, va manifestar Jover.

INCERTESA ELECTORAL

El cap de Govern tampoc va esvair els dubtes sobre si hi haurà un avançament electoral, però va afirmar que la cita electoral l’anunciarà “amb més temps que de costum a tots els grups parlamentaris”. Va assegurar que el termini serà “molt superior” a l’habitual i va afirmar que la voluntat és que la llei d’Educació i de la reforma de la Funció Pública s’aprovin aquesta legislatura. Si cal va recordar que es pot treballar al juliol “i si fa falta fins i tot a l’agost”.

PERPLEXITAT AMB ELS LIBERALS

Toni Martí va reconèixer ahir que no comprèn la decisió del grup parlamentari liberal d’abandonar la comissió que investiga el cas BPA. “Faig un silenci llarg perquè no ho acabo d’entendre, però suposo que el senyor Gallardo ha donat les seves justificacions”, va dir el cap de Govern en ser preguntat per la decisió de L’A presa aquesta setmana. Sobre l’absència de liberals a la comissió, Martí va considerar que “un sempre és més útil sent-hi que no sent-hi”. Pel que fa a les crítiques de Gallardo, que va manifestar que no s’havia avançat, el cap de l’executiu va dir que això es podria haver transmès a la comissió.

tracking