sanitat

El temps d'espera a urgències augmenta a 63 minuts de mitjana

El temps d'espera a urgències augmenta a 63 minuts de mitjana

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El temps d’espera dels pacients que fan ús del servei d’urgències ha augmentat notablement en els darrers anys. I és que, segons les dades facilitades pel ministeri de Salut, la mitjana d’espera el febrer del 2018 va ser de 63,34 minuts per usuari, mentre que el febrer del 2013 va ser de 38,82 minuts. Les xifres són similars al mes de gener, en el qual el temps d’espera per usuari va passar de 35,74 el 2013 a 73,28 el 2018. Un increment que constata un dèficit de metges al servei d’urgències que destaquen des del departament de Salut, en la mateixa resposta a la pregunta escrita per la consellera del PS Rosa Gili publicada ahir al Butlletí del Consell General.

Segons expliquen, actualment el SAAS té dificultats per trobar professionals que es vulguin desplaçar a Andorra i “treballar a la nostra institució”. En aquest sentit, des de Salut apunten que el sistema andorrà compta amb 31 metges d’urgències que van fer una mitjana de 163 hores mensuals el 2017, que “en el moment que estiguin coberts tots els facultatius necessaris” es reduirien a 148 hores al mes. “Per cobrir el servei amb plenes garanties necessitaríem la incorporació de 5,84 facultatius dins la plantilla d’urgències”, precisen.

Pel que fa al servei d’atenció domiciliària, des de Salut posen en relleu que actualment compta amb vint-i-nou treballadores familiars.

TRENTA-DOS INFANTS VIUEN A LA GAVERNERA

Un total de trenta-dos infants i joves viuen actualment al centre d’acolliment d’infants (CAI) de la Gavernera. D’aquests, catorze són noies i divuit nois. Quant a l’edat, la gran majoria, vint, tenen entre 12 i 18 anys, mentre que n’hi ha set d’entre vuit i onze anys, i cinc d’entre dos i set anys. Pel que fa al motiu de l’ingrés al CAI, vint-i-cinc es trobaven en situació de risc, cinc tenien conductes dissocials o actitud conflictiva i únicament dos hi viuen perquè va acabar el període d’acolliment amb una família aliena. Aquestes són les dades facilitades pel ministeri d’Afers Socials en resposta a una pregunta escrita de la consellera del PS Rosa Gili.

tracking