justícia

Absolt l'acusat de l'assassinat d'un empresari rus a Soldeu fa 14 anys

Corts absol l’únic processat, un israelià d’origen ucraïnès, per al qual el fiscal volia 30 anys de presó

Absolt l'acusat de l'assassinat d'un empresari rus a Soldeu fa 14 anysFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Corts ha absolt l’únic acusat de l’assassinat d’un empresari rus en un hotel de Soldeu el 17 de desembre del 2004. La fiscalia demanava 30 anys de presó ferma per al processat, un home ucraïnès de nacionalitat israeliana que va ser jutjat en rebel·lia el desembre passat. L’home va ser detingut poques hores després del crim i va estar un any en presó preventiva. Va ser alliberat per motius processals. Concretament perquè el Codi Penal de l’època només permetia mantenir durant dotze mesos una persona privada de llibertat en règim de presó preventiva. L’allargament de la instrucció del cas va fer que se superés el termini.

Els magistrats consideren que només hi ha sospites i algun indici de la culpabilitat de l’home i l’absolen per fer prevaldre el principi de presumpció d’innocència. Corts diu que l’únic que el pot vincular al crim és que es trobava en el lloc on es van produir els fets, tot i que ningú el va veure moure’s per l’establiment durant el moment de l’assassinat ni després.

El crim va tenir lloc al replà de l’habitació on s’allotjava Alexander Safonov, un empresari rus de 48 anys amb interessos immobiliaris a Espanya. Eren les nou de la nit quan va rebre dues ganivetades en òrgans vitals que li van provocar la mort de manera ràpida. L’atac es va perpetrar davant d’una dona de 29 anys també de nacionalitat russa, la seva amant, que s’allotjava amb ell a l’hotel. Va ser el seu testimoni el que va provocar la detenció del processat, que estava allotjat al mateix hotel.

Segons el relat de la fiscalia, el processat es va desplaçar a Andor­ra uns dies abans de l’assassinat amb la seva amant perquè dos germans russos que va vincular amb el crim organitzat l’havien contractat per matar l’empresari rus. Va viatjar amb una tercera persona, també d’origen rus, amb l’objectiu d’indicar-li qui era l’home a eliminar. Sempre segons el ministeri públic, abans de perpetrar el crim va comprar un ganivet en una armeria andorrana amb què va clavar dues punyalades a la víctima. La botiguera, però, no va poder identificar l’acusat com a comprador del ganivet

L’arma la va trobar la policia dins d’una bossa amagada en un bidó que estava a cinc minuts a peu de l’hotel en una obra i que els operaris usaven per escalfar-se. A la bossa també hi havia uns pantalons, un pot de gas mostassa i una samarreta amb la qual l’acusat hauria fabricat un passamuntanyes per entrar a l’habitació que ocupava la víctima, a qui va assassinar després d’atacar-la amb el gas. A l’habitació del processat es va trobar un pic, una pistola de balins i una rasqueta amb la qual hauria obert la porta de l’habitació de l’empresari mort. A la navalla s’hi van trobar restes de sang que van coincidir amb l’ADN de la víctima, però cap rastre del mort a les propietats del processat.

L’advocat de la defensa va reclamar a Corts l’absolució del seu client, de qui va assegurar que no era un sicari de la màfia. L’autor seria un home que es va autoinculpar deu mesos després del crim mitjançant una cinta de vídeo que va fer arribar a la Batllia. Ho hauria fet perquè el seu nebot tenia un deute de 400.000 dòlars amb la víctima que havia de tornar en pocs dies i per robar-li el document que donava fe del mateix. L’home que sortia a la cinta és un exmilitar de l’exèrcit soviètic, entrenat com a comando i buscat per diversos assassinats.

tracking