Ingressa a la presó a Finlàndia l'activista extradit d'Andorra

Acusat d’incitar a l’odi contra els immigrants, insta la llibertat provisional

Ingressa a la presó a Finlàndia l'activista extradit d'Andorra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La cort del districte d’Hèlsinki haurà d’avaluar la setmana vinent la petició de llibertat provisional que ha sol·licitat l’activista Ilja Janitskin després que Andor­ra l’hagi entregat a les autoritats del seu país d’origen. L’ultra s’enfronta a una acusació de 46 càr­recs per part de la fiscalia. Els més greus són el d’incitar a la violència contra els immigrants i blanqueig de capitals. A Finlàndia Janitskin està considerat un dels defensors més aferrissats de les campanyes antiimmigrants. La fiscalia ha fet públic que hi ha altres persones que estan implicades en les causes que s’han interposat contra Janitskin. Tot està relacionat amb la publicació que feia des del seu blog i que el ministeri públic finlandès considera que eren una incitació per promoure la violència contra els immigrants. La identificació dels col·laboradors no és fàcil perquè treballaven de forma anònima, segons va informar la policia d’aquell país.

La relació de Janitskin amb Andorra hauria d’haver quedat liquidada després de l’entrega de divendres, però la inacció del Tribunal Constitucional, que no va arribar a respondre a la petició de l’aturada cautelar de l’extradició, ho deixa tot pendent. L’advocat del finlandès està en espera de la resposta tant de la mesura cautelar com del propi recurs d’empara. Encara que cap de les dues accions té ja cap sentit, un cop es va fer efectiva l’entrega del presoner, cal esperar les resolucions per decidir si el cas arriba al Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg. L’afer es troba en espera que el Tribunal Constitucional doni explicacions respecte per què no es va decidir sobre la mesura cautelar demanada per la defensa de l’activista ultradretà.

Per a Janitskin el panorama s’aclarirà la setmana vinent, quan el tribunal d’Hèlsinki on està encausat avaluï si hi ha motius suficients per deixar-lo empresonat fins a la data del judici o bé pel contrari se li concedeix la llibertat condicional. Cal recordar que l’ultra, que va intentar ser candidat a la presidència de Finlàndia, pateix una malaltia molt greu.

tracking