seguretat a la muntanya

Una allau soterra el refugi del Pla de l'Estany

L’esllavissada de neu va tenir una amplada aproximada de cent metres i va malmetre la teulada de l’habitatge

Una allau soterra el refugi del Pla de l'EstanyMTB AVENTURES-TRAMUNTANYA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La suma de les precipitacions i les acumulacions de neu dels dar­rers dies ha propiciat que dilluns es produís una forta allau que va cobrir completament el refugi del Pla de l’Estany. Un grup d’investigadors del Centre d’Estudis de Neu i Muntanya (Cenma) es va desplaçar ahir al lloc dels fets per estudiar la magnitud de l’esllavissada. En declaracions al Diari, l’investigador Jon Apodaka va explicar que l’allau del Pla de l’Estany va tenir una longitud d’un quilòmetre i una amplada aproximada de cent metres: “És una allau típica de primavera però és molt gran per l’espai que ha afectat.” Segons el científic, les causes de l’allau s’originen a la zona alta de la muntanya: “Hi ha molta acumulació de neu a 2.500 metres d’altitud, on es va originar l’allau.” El fenomen ha dipositat al fons de la vall gruixos de sis metres de neu. L’investigador va destacar que és “relativament senzill” que es produeixin aquesta mena d’esllavissades a la primavera, especialment pels canvis de temperatura.

Els membres del Cenma que es van desplaçar al lloc dels fets van poder accedir al recinte i van comprovar que després de l’allau el refugi del Pla de l’Estany va quedar cobert, però no va patir afectacions greus. Segons Apodaka, “la teulada hem vist que té danys però la paret no va quedar gaire afectada”, i va afegir que “tenint en compte la magnitud de l’esllavissada hi ha hagut pocs danys”. L’investigador va explicar que tot i que no és la primera allau que han vist darrerament, “el mes de febrer també en vam tenir unes quantes”, però cap tenia aquesta magnitud. “N’hem detectat fa poc una a França que era similar a la del Pla de l’Estany”, va explicar. D’altra banda, el director de Protecció Civil, Francesc Areny, va relatar que la del Pla de l’Estany és una zona que “té molt risc” i, per tant, fins dijous no hi van poder accedir. Coincidint amb les explicacions d’Apodaka, Areny també va declarar que els orígens de l’allau tenen lloc per una combinació de factors: “La humitat, les precipitacions i el canvi de temperatures, tot sumat a l’acumulació de neu a cotes altes.” Per aquest motiu, el director de Protecció Civil es va mostrar especialment preocupat per l’augment de les temperatures: “El mantell nival és molt fràgil i la neu vella no té cohesió.” Això, sumat al fet que hi ha gruixos importants de neu nova, “ha format plaques inestables que es poden trencar i generar allaus”, va subratllar Areny.

Risc 4 de cara a demà

El departament de Protecció Civil ha alertat que de cara a demà el perill d’allau se situarà a nivell 4 sobre 5 a tots els vessants muntanyosos. El cos preveu que el perill, que avui se situa a nivell 3, augmenti a causa de la pujada de les temperatures. Per aquest motiu, des de Protecció Civil demanen evitar anar a la muntanya i recomanen als esquiadors desplaçar-se a la zona d’Arcalís, ja que és l’única estació que continua oberta i, per tant, és una zona on s’estan realitzant treballs de manteniment.

Una allau soterra el refugi del Pla de l'Estany

Una allau soterra el refugi del Pla de l'Estany

tracking