afers judicials

Andorra entrega Janitskin sense una resolució del TC

L’advocat va presentar davant el TC una mesura cautelar perquè s’aturés l’entrega de l’activista a les autoritats finlandeses fins que es resolgués el recurs d’empara

Andorra entrega Janitskin sense una resolució del TCILTALEHTI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’activista polític finlandès Ilja Janitskin estava a la frontera del riu Runer passades les deu del matí per ser entregat a les autoritats finlandeses, que s’hi havien desplaçat expressament després que el Tribunal Superior n’hagués concedit l’extradició. Janitskin està considerat un ultradretà a Finlàndia i la justícia del seu país d’origen el reclama per presumptes delictes de discriminació i incitació a l’odi, calúmnies, amenaces i violació de secrets en l’àmbit laboral i contra la propietat intel·lectual. L’entrega, però, es va veure bloquejada perquè també passades les deu del matí, Alfons Clavera, advocat del detingut, va presentar un recurs d’empara al Tribunal Constitucional contra l’extradició.

La polèmica va començar amb l’entrega del recurs perquè, segons diverses fonts, des del TC es va comunicar a Clavera que no hi havia cap magistrat localitzable, tenint en compte a més que era divendres, i que per tant no es podia resoldre de forma immediata la petició de suspensió cautelar de l’entrega. L’advocat entenia que si el Tribunal no aplicava de forma immediata la suspensió cautelar s’estava vulnerant un dret fonamental del seu client perquè encara que en el futur el TC hagués donat la raó a Janitskin ja no tindria cap sentit perquè l’activista és a Finlàndia i mai seria extradit de tornada al Principat d’Andorra.

L’evidència de la disfunció legal que s’estava produint va provocar que diferents institucions es mobilitzessin per tal de trobar una solució. Des de diferents fronts es va intentar que el Constitucional s’activés i hi hagués un pronunciament. Mentre totes aquestes accions tenien lloc, tant Janitskin com els policies que l’havien anat a buscar a la frontera hispanoandorrana estaven esperant en una sala la resolució de la situació.

Obrir la porta d’Estrasburg

Els diferents actors mobilitzats entenien que la falta d’una decisió estava provocant un “dany irreparable” perquè un cop creuada la frontera no hi havia marxa enrere. Es buscava un pronunciament, ni que fos amb un document fet a distància i enviat telemàticament sobre la petició d’aturar l’extradició fins que el TC resolgui el recurs. Les gestions, però, amb dos magistrats a Espanya i dos a França, finalment no van fructificar i després de les onze l’entrega es feia efectiva. Al final de tot el procés els protagonistes havien passat una hora a la frontera fins que es va donar llum verd a l’entrega.

Alfons Clavera explicava ahir que “la situació viscuda per la manca d’una decisió per part del Tribunal Constitucional entenem que ens obre la porta a presentar un recurs al Tribunal d’Estrasburg”. El lletrat va manifestar que és una opció que s’està avaluant des del convenciment que “el dany ja és irreparable” una vegada Janitskin es troba sota el control de les autoritats finlandeses. Tot el recurs ha perdut sentit perquè en cas que el Constitucional fixés l’extradició, la decisió no podria portar-se a la pràctica un cop ja es troba al seu país d’origen.

L’extradició va ser denegada en primera instància, però el Tribunal Superior va considerar que el Tribunal de Corts havia fet una interpretació “excessivament restrictiva” de la Llei d’extradició en no autoritzar l’entrega de Janitskin a la justícia finlandesa per motius formals. La denegació en primera instància es basava que el dossier amb el qual demanaven l’entrega no contenia documents importants i alguns dels que hi havia no estaven traduïts al català, francès o castellà. Aquests documents eren els que justificaven els delictes pels quals se’n demanava es trasllat. El Superior va considerar que calia fer passar pe davant el fons que els defectes de forma.

ACTE DE PROTESTA AVUI A HÈLSINKI

Els seguidors d’Ilja Janitskin estan cridats a les dues de la tarda d’avui a un acte de protesta per la seva extradició. Convocats pels editors de la revista electrònica MV Lehti, amb la qual col·labora Janitskin, la concentració es realitzarà davant de la comissaria de policia de Pasila, a la capital finlandesa. La revista va informar ahir breument de l’entrega de Janitskin a les autoritats finlandeses per part de la justícia andorrana per a l’extradició. Il·lustrava la notícia amb una fotografia de Hitler amb l’escrit: Les serps de Satanàs han empresonat un home innocent abans de ser jutjat.

tracking