societat

Pintades en un aparador amb fotografies de presos polítics

El llogater pretén fomentar la reflexió i diu que mantindrà les fotos fins que ho cregui oportú

Pintades en un aparador amb fotografies de presos políticsJoan López

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El llogater d’una tintoreria en desús situada a la part alta d’Escaldes-Engordany va presentar dues denúncies per pintades a l’aparador del seu local. L’objectiu d’aquests actes vandàlics era fer invisibles els 24 facsímils de l’obra d’art de Santiago Sierra que posen en relleu l’existència de presos polítics. Els fets van tenir lloc el 31 de març i el 4 d’abril passat. La primera vegada l’arrendatari del local va poder enxampar la persona que havia comès les pintades i va telefonar a la policia. En el segon cas no es va poder identificar l’autor de les guixades perquè es van dur a terme de matinada.

En declaracions al Diari, Alexis Estopiñán va explicar que l’exposició pretén fer que la gent reflexioni. “Jo no em posiciono a favor de l’autor ni en contra, només poso una obra d’art perquè la gent reflexioni”, va explicar. Es tracta d’una iniciativa particular que es pot veure des del 28 de març. Uns dies abans, Estopiñán havia comprat les fotografies en una llibreria de Barcelona. “M’agrada l’art i m’agrada la democràcia”, va destacar, per afegir que “es tracta de respectar la llibertat de les persones i el pensament diferent”.

Estopiñán va confirmar que “hi ha gent que parla malament de mi en veu alta”, però va sostenir que mostrant aquestes fotografies no vol atacar ningú. “No pretenc violentar ningú ni ferir cap sensibilitat”, va insistir. Amb tot, va manifestar que mantindrà les fotografies exposades a l’aparador fins que en vulgui penjar d’altres.

A les fotografies hi apareixen els rostres difuminats de persones empresonades per les seves idees polítiques. No s’identifiquen però són fàcilment recognoscibles, entre les quals hi ha l’expresident de l’ANC, Jordi Sànchez, i el vicepresident de la Generalitat de Catalunya destituït, Oriol Junqueras, tots dos empresonats a Madrid. En aquest sentit, Estopiñán qualifica la situació política actual a Catalunya de “problemàtica, però al mateix temps històrica”. Una posició més crítica és la del Lolo, propietari d’una botiga d’instruments musicals ben a la vora de la tintoreria on hi ha l’exposició. Preguntat per aquesta iniciativa va destacar que s’emmarca dintre de la “llibertat d’expressió”. Tot i això, es va mostrar molt crític amb el que s’està fent “allà a baix”, amb referència al conflicte català.

Polèmica de lluny

A final de febrer el treball de Santiago Sierra es va retirar d’una de les fires més importants d’art contemporani celebrada a Madrid, l’ARCO, per la presència de Jordi Sànchez i Oriol Junqueras. Una decisió que va comportar molta polèmica. L’obra inclou altres casos, com els joves d’Alsasua, els titellaires de Madrid o els simpatitzants del moviment de protesta del 15-M.

Actualment, les 24 reproduccions d’aquesta obra s’exposen a l’aparador escaldenc.

tracking