edifici emblemàtic

La construcció de l'estructura de The Cloud costarà uns 31 milions d'euros

La documentació que va facilitar l’operadora la setmana passada a les empreses interessades a concórrer a la licitació és incompleta

La construcció de l'estructura de The Cloud costarà uns 31 milions d'eurosXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La construcció de l’estructura, els fonaments i les instal·lacions tècniques de The Cloud tindrà un cost que es mourà al voltant dels 31 milions d’euros. Aquesta és l’estimació que ha fet Andorra Telecom, segons ha pogut saber el Diari, que el 21 de març passat va licitar la tercera fase de les obres després de molts mesos aturades, fet que va arribar a qüestionar-ne l’execució. Les empreses interessades van poder retirar, la setmana passada, la documentació que l’operadora va posar al seu abast per concórrer al concurs, però es van trobar que era incompleta. Dins del plec de bases que recull les condicions tècniques que defineixen l’edifici hi faltava un document clau: el contracte que estableix la relació entre les empreses i l’administració. El conveni estipula, entre altres elements, les condicions de pagament, i en aquesta ocasió pren especial significació perquè ha de determinar si la licitació es farà amb la modalitat clau en mà (el preu de l’obra és tancat) tal com va assegurar el ministre d’Ordenament, Jordi Tor­res. Sense saber quines són les condicions definitives que s’han de fer constar al contracte, és inviable que les constructores vagin a la licitació. El document és a hores d’ara en mans dels advocats de l’operadora de telecomunicacions perquè l’estan acabant de redactar, i tot i que no hi ha data fixada per a lliurar-lo a les empreses interessades, s’espera que es pugui fer durant aquest mes. D’altra banda es podrien comprometre els terminis, ja que les ofertes s’han de presentar el 29 de juny com a màxim i es preveu licitar les obres al juliol. The Cloud ha d’estar acabat el 2021.

Licitació polèmica

El concurs que el consell d’administració d’Andorra Telecom va aprovar és d’àmbit nacional, “restringit a les empreses constructores del país, ja sigui en ofertes individuals o que hi concor­rin com a unió temporal d’empreses (UTE)”, segons va fer públic l’operadora el 27 de març. Un extrem que ha creat divisió al si del Govern. Hi ha ministres que consideren que és un error i s’havia d’haver fet d’àmbit internacional, amb la participació obligatòria d’una o diverses empreses andor­ranes. Es temen que, amb les actuals condicions, s’acabi formant una gran UTE de les constructores del país, per la qual cosa el marge de maniobra serà mínim a l’hora de negociar les condicions econòmiques finals perquè no hi haurà una competència real.

El cost estimat dels treballs de construcció de The Cloud és de 39 milions d’euros sempre que es confirmi que es manté la modalitat de preu tancat. En aquests moments ja es porten gastats uns 800.000 euros corresponents a l’enderrocament de l’edifici antic de l’avinguda Meritxell. Per a la construcció de la tercera fase es farà el desemborsament més important, que podria pujar fins als 31,5 milions d’euros, fet que situarà el cost per sobre dels 32 milions. Una xifra a la qual cal afegir els honoraris dels arquitectes responsables de l’edifici, que os­cil·len entre el 5% i el 6% del total, és a dir, uns dos milions d’euros. De manera que les despeses de la quarta i última fase d’edificació, interior i acabats, no podran superar els 5 milions. Uns càlculs fets en base que el pressupost no es desviï ni un euro, com va assegurar el màxim responsable de l’operadora, que destinarà els gairebé 27 milions de guanys de la venda d’accions de MásMóvil a pagar part de les obres. La construcció de la plaça pública i dels entorns de The Cloud serà finançat pel comú d’Andorra la Vella.

LES CLAUS

1. 800.000 euros

L’enderrocament de l’antic edifici

Les obres de The Cloud van començar amb l’enderrocament de l’antiga caserna de bombers fa prop de dos anys. El cost dels treballs per adequar el terreny se situa al voltant dels 800.000 euros.

2. 2.000.000 euros

Els honoraris dels arquitectes

Els arquitectes tenen estipulats uns honoraris que poden oscil·lar entre el 5% i el 6% del total, fet que suposarà una despesa d’uns dos milions. Sempre que no se sobrepassi el pressupost inicial.

3. 31.500.000 euros

Edificar la nova seu de l’operadora

Els treballs es van reprendre el mes passat després molts dubtes sobre el projecte. La tercera fase es licitarà al juliol i correspon a la construcció, fet que suposa el desemborsament més elevat.

4. Fins a 5.000.000 d’euros

Última fase de l’obra: acabats i interiors

Les previsions són que acabats i interiors de l’emblemàtic edifici estiguin enllestits el 2021. Si es confirma la modalitat de licitació de preu tancat, la partida no pot superar els 5 milions.

La construcció de l'estructura de The Cloud costarà uns 31 milions d'euros

tracking