Reportatge

L'home més alt, a Canillo

Un diari dels Estats Units fabula que l’individu més alt del món és un canillenc de 17 anys que es diu Liam Andreu i fa 2,60 metres d’alçada.

L'home més alt, a Canillo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

eòricament es diu Liam Andreu, té disset anys, viu a Canillo i és l’home més alt del món, amb 2,60 metres d’alçada. Aquesta és la notícia amb la qual juga, perquè ningú ha vist aquest gegant, ni a Canillo ni a Andorra, el diari digital Rivenbenders, d’Illinois. La notícia està relacionada amb el fet que l’home més alt de la història, Robert Wadlow, és d’aquest estat dels EUA i a Canillo es trobaria el jove que estaria destinat a arrabasar-li el rècord. Wad­low va arribar als 2,72 metres d’alçada perquè tenia una atròfia a la glàndula pituitària que feia que no parés mai de créixer. Liam Andreu estaria a 12 centímetres de Wadlow, però en tenir només disset anys el diari dona per fet que el superaria.

Al reportatge parla la suposada mare de Lian, Emma Andreu, (noti’s que als Estats Units les dones acostumen a agafar el cognom del marit i per tant el periodista va donar per fet que havia de repetir el cognom del fill), que parla de la teòrica operació a la qual s’ha de sotmetre el seu fill. Amb un cost de 65.000 dòlars es tractaria de l’extirpació d’un tumor a la glàndula pituitària que seria el que provocaria el creixement constant. L’operació estaria a càrrec de metges francesos i suïssos. L’operació no es faria fins al novembre d’aquest any i permetria que Liam no patís els mateixos problemes que Wadlow. El gegant nord-americà va morir a conseqüència d’una infecció per una ampolla en un turmell. Tenia 22 anys. Wadlow es va convertir en una celebritat als Estats Units i s’havia dedicat a viatjar per tot el país. Se’l coneixia com el gegant tranquil pel seu bon caràcter. El problema a la pituitària va fer que amb cinc anys ja hagués arribat al metre setanta i als deu ja feia un metre i norant-sis centímetres. Es calcula que creixia una mitjana de deu centímetres anuals.

Les diverses fonts consultades a Canillo consideren que es tracta d’una notícia falsa que vinculen a algun tipus de dia especial, com el dels Innocents. El tema, però, ha fet gràcia pel fet que s’elegís Canillo i per la definició que es fa de Liam Andreu. Se’l qualifica com a “gran canillenc”, al qual “li agrada passejar per les muntanyes” i que té com a passatemps preferit “recollir flors silvestres”. L’altra gran passió del gegant és llegir llibres sobre cignes perquè “és el seu animal preferit”.

La història recull com els 65.000 dòlars de l’operació són excessius per a l’economia familiar i fins i tot per a la sanitat pública andorrana. Per això s’ha produït una crida a Canillo perquè els seus habitants facin aportacions per poder pagar el tractament. Hi inclouen el suposat bisbe Simon Bordaux, al qual impliquen perquè cita els llibres bíblics com a possible origen de la seva alçada i la seva descendència de la tribu de Goliat.

tracking