Política

Carles Naudi es postula per encapçalar el nou partit conservador

Es va postular durant un sopar a la Massana amb consellers i simpatitzants de Ciutadans Compromesos
i d’Unió Laurediana

Carles Naudi es postula per encapçalar el nou partit conservadorFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La trencadissa al grup parlamentari liberal ha obert un espai per a la creació d’una nova força política d’àmbit nacional. Així ho defensen els partits hegemònics a la Massana i a Sant Julià, que ja han començat els contactes per explorar-ne la viabilitat. En un sopar a la Borda de l’Avi el dia de la Constitució –el Denis estava tancat– consellers i simpatitzants de Ciutadans Compromesos i d’Unió Laurediana (forces que van passar al grup mixt) van posar les bases per iniciar les negociacions. I tot i que no estava previst parlar de candidats, va ser el mateix Carles Naudi qui va fer l’oferiment d’encapçalar la llista nacional del nou partit, segons ha pogut saber el Diari. Va explicar que es considera un polític capaç de fer consens entre les dues formacions alhora que té un perfil que li permetria arribar a acords amb altres sensibilitats polítiques que abasten tot l’espectre actual, que va dels liberals als socialistes. Les possibilitats que la seva proposició arribi a cristal·litzar depèn abans de res de saber qui més es pot arribar a sumar al nou projecte i també, en aquesta ocasió, de Xavier Espot.

Candidat clau

Les presses de DA perquè el ministre de Justícia i Interior accepti liderar la candidatura nacional van més enllà de la simple elecció d’un cap de llista per a unes eleccions que es poden celebrar a final d’any. La decisió d’Espot condicionarà, segons les mateixes fonts, les possibilitats de la nova formació conservadora fins a l’extrem que pot arribar a qüestionar-se que vegi la llum. Hi ha una part dels simpatitzants de la banda més conservadora de DA que es mostren en desacord amb l’acció de Govern. Consideren que es va massa ràpid amb temes clau com són les negociacions per a l’acord d’associació amb la Unió Europea, critiquen la situació que envolta darrerament el món de tabac, la creixent pressió fiscal i les exigències administratives que afecta tots els sectors econòmics. Aquest corrent aplega polítics destacats, entre els quals Jordi Farràs, Josep Duró, Enric Tarrado o l’actual cònsol Josep Miquel Vila. La seva sensibilitat política els acosta a la tercera via que pretén impulsar la Massana i Sant Julià, per la qual cosa l’anomenada tercera via desbordaria els límits de les dues parròquies.

Xavier Espot frenaria el possible transvasament de polítics de l’òrbita de DA i el corresponent suport electoral. Un escenari que no podria garantir cap dels altres candidats alternatius si el polític escaldenc declinés liderar la llista, segons fonts properes a la formació. Sense aquests suports, que eixamplarien la base electoral, el projecte de la tercera via quedaria circumscrit a l’àmbit ter­ritorial, fet que no impediria un resultat que podria oscil·lar al voltant de sis consellers i convertir-se en la primera força conservadora, però que inevitablement els relegaria a l’oposició.

Acord amb els demòcrates

L’alternativa d’arribar a un acord amb DA per part de CC i UL i formar part de la majoria no està descartada, tot i que presenta dificultats serioses. Per part del sector lauredià, una part destacada dels membres més actius, com són Verdaguer, Betriu o Marc Pintat, s’oposen frontalment que es pugui arribar a qualsevol tipus d’acord amb els demòcrates. La posició de Josep Pintat no és tan extrema, però prefereix un acord amb Ciutadans Compromesos i impulsar una nova força nacional. Considera que el partit podria donar acollida alhora, segons fonts properes a la formació, tant al grup de descontents amb l’acció de Toni Martí com als liberals que no veuen amb bons ulls el lideratge de Jordi Gallardo i no descarten un molt mal resultat a les pròximes eleccions.

Les alternatives a la Massana estan totes obertes. En el cas que no hi hagi pacte, i davant les incertes del nou partit nacional, la força que governa el comú farà una llista parroquial, com faran DA i el PS. Carles Naudi també ha deixat les seves opcions obertes per si es produís aquesta conjuntura, igual que Amadeu Rossell, amb qui està enfrontat per liderar la possible candidatura. El que no pot sorprendre. La promiscuïtat política a Andorra és gran; i a la Massana, proverbial.

EL PS NEGOCIA AMB ELS LIBERALS LLISTES A TRES PARRÒQUIES

Les possibilitats de socialistes i liberals d’obtenir la victòria en alguna parròquia les pròximes eleccions generals és, a la pràctica, inexistent. Per part del PS es va fer evident la implantació que tenen al territori en les passades comunals. I pel que fa als liberals, el mateix, un cop han trencat amb els partits que lideren la representació al consell de Sant Julià i la Massana.

Ambdues formacions estan negociant l’alternativa de presentar-se conjuntament a tres par­ròquies per, d’aquesta manera, tenir alguna possibilitat real de triomf, sense el qual és impossible convertir-se en alternativa de Govern. La iniciativa la van prendre a Encamp, on hi hauria opcions reals de guanyar, Toni García, Toti, per part dels liberals, i David Rios per part dels socialdemòcrates. A partir d’aquí, les converses amb el beneplàcit de la direcció nacional s’han estès a Andorra la Vella i Escaldes. Les converses parteixen per confeccionar un programa de mínims que eviti entrar en contradicció directa amb el que cada partit portarà a les eleccions a la llista nacional. Es tractaria de buidar-lo al màxim de contingut ideològic i centrar-se exclusivament en qüestions parroquials.

tracking