'Cas BPA'

La Batllia investiga 35 persones per la relació amb Petróleos de Venezuela

Haurien aprofitat la seva influència per assessorar empreses i cobrar-los comissions

La Batllia investiga 35 persones per la relació amb Petróleos de Venezuela

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Batllia investiga 35 persones relacionades amb l’empresa Petróleos de Venezuela (Pdvasa). Segons va publicar ahir el diari El País, aquesta acció s’emmarca dins del cas per descobrir l’entramat del presumpte pagament de 2.000 milions d’euros de comissions il·legals de la companyia petroliera a funcionaris i empresaris propers al govern d’Hugo Chávez entre el 2007 i el 2012.

La jutge Canòlic Mingorance ha demanat una llista de 35 persones amb la finalitat de conèixer els seus càrrecs, la seva responsabilitat i quina relació tenien amb l’empresa veneçolana. Segons apunta l’article, la magistrada també vol saber amb precisió si els fons eren públics o privats. Segons la jutge, “per entendre el sistema de corrupció és necessari determinar quina era l’ocupació i la responsabilitat de la persona subornada”.

A més, explica que els 2.000 milions d’euros que van passar per BPA podrien provenir del pagament de comissions il·legals a través de Pdvsa i altres corporacions públiques com ara Corpoelec, l’empresa elèctrica estatal. Els presumptes suborns s’haurien ingressat entre el 2007 i el 2012 a Andorra i els diners haurien circulat per 37 comptes bancaris a noms de societats de Panamà.

Entre els investigats hi ha Nervis Villalobos, ex-viceministre d’Energia i Petroli encarregat del subministrament de l’electricitat entre el 2001 i 2006; Javier Alvarado, ex-viceministre d’Energia i expresident de Corpoelec; i Diego Salazar, cosí de Rafael Ramírez, exministre d’Energia, expresident de Pdvsa i representant fins a l’any passat del govern de Nicolás Maduro a l’ONU.

Mingorance considera que els investigats s’haurien aprofitat de la seva capacitat d’influència als cercles de poder i que van organitzar un sistema de comissions en relació amb els contractes públics de Pdvsa. Aquest mètode hauria comportat que les empreses que accedien a les licitacions es veiessin obligades a contractar amb l’entramat per aconseguir adjudicacions. Els acusats haurien cobrat milions d’euros per assessorament.

D’altra banda, El País també va publicar que un alt càrrec del govern de Veneçuela va amagar 600.000 euros a Andorra. En aquest cas va ser el vicepresident de la companyia estatal Bolivariana de Puertos, Elisaul Yépez, qui hauria obert el compte a BPA l’any 2011.

tracking