Justícia

Janitskin entra a la presó en espera de l'extradició

La defensa ha presentat un recurs d’apel·lació i un incident de nul·litat contra la decisió d’extradir-lo i d’aixecar-li l’arrest a domicili

Janitskin entra a la presó en espera de l'extradició

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El periodista i polític d’extrema dreta finlandès, Ilja Janitskin, es troba ingressat a la presó de la Comella en espera de ser extradit a Finlàndia. El Tribunal Superior de Justícia va dictar el mes passat l’extradició de l’home, que és reclamat al seu país pels presumptes delictes de discriminació i incitació a l’odi, calúmnies, amenaces i violació de secrets en l’àmbit laboral i contra la propietat intel·lectual. Les autoritats fineses tenen trenta dies des del dictamen del Superior per venir a buscar Jinatskin, que si no quedarà en llibertat.

L’advocat del finès, Alfons Clavera, va afirmar que s’ha establert “un precedent gravíssim” concedint l’extradició perquè s’estaria vulnerant el conveni europeu d’extradició que “en cap cas permet que sigui l’òrgan jurisdiccional qui tramiti la demanda d’extradició”, sinó que aquesta competència recau “en tot cas en l’Estat requerit”, és a dir en el Govern. És per aquest motiu que ha presentat un incident de nul·litat d’actuacions davant de la sala penal del TS per vulneració del dret a la jurisdicció i a la defensa. “La decisió és arbitrària i il·lògica i el raonament desconeix el Conveni de Viena sobre el Dret dels Tractats”, va remarcar Clavera.

A banda, també ha presentat un recurs d’apel·lació contra la decisió del Superior de concedir l’extradició a Janitskin i ordenar-ne l’ingrés immediat a la presó. Una decisió que esmena el Tribunal de Corts, que al desembre van considerar que no se l’havia d’extradir ni tampoc empresonar. D’aquesta manera, es va modificar la mesura d’arrest domiciliari amb control monitorat, fet pel qual la defensa ha presentat un recurs d’apel·lació. Clavera va argüir que no se li pot restringir la llibertat atès el càncer que pateix. “No hi ha raons justificatives per modificar la situació d’arrest domiciliari en la que es trobava ni motius per decretar la presó provisional”, va argumentar l’advocat, que va recordar que el mateix tribunal havia decidit no tancar-lo pel seu estat de salut. Totes dues actuacions, tant el recurs com l’incident de nul·litat, s’estan tramitant i han de ser resolts en un termini breu de temps.

tracking