Cooperació transfronterera

El Govern reforçarà els controls als negocis que venguin tabac

Es faran més controls al registre de comptabilitat dels comerços per garantir que la distribució es faci de manera “responsable”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern farà més controls als comerços que venen tabac. El director del departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, va explicar ahir que es realitzaran més inspeccions als operadors de la compravenda d’aquesta mercaderia i que es faran més supervisions als registres i a la comptabilitat a tots els establiments del país. Aquesta mesura, que ja s’aplicava amb anterioritat, està prevista en l’acord de cooperació bilateral que van signar França i Andorra per lluitar contra el contraban, que va entrar en vigor l’1 d’abril passat.

“Reforçarem el que és el control sobre els operadors de tabac”, va afirmar ahir Hinojosa durant l’acció informativa que van organitzar el Govern i el servei de duanes de França a la frontera francoandorrana. El director del departament de Tributs i Fronteres va precisar que aquesta vigilància als comerços ja “es venia fent”. Si bé no s’han detectat pràctiques il·lícites dels establiments comercials, Hinojosa va afirmar que la voluntat és que hi hagi un mercat de tabac “responsable”.

El representant de l’executiu, que va comparèixer conjuntament amb el director regional de Duanes de Tolosa, Jean-Michel Pillon, va destacar els mecanismes de col·laboració entre França i Andorra, que preveuen, per exemple, controls mixtos a cada costat de la frontera en què prenen part duaners del Principat i gals. Des que diumenge va entrar en vigor el conveni de cooperació entre França i Andorra, agents dels dos països formen part del mateix operatiu per aturar els vehicles, tot i que aquesta fórmula no s’aplica de manera permanent, sinó en moments puntuals. Hinojosa també va dir que un dels principals objectius és “coordinar les actuacions” i “conèixer millor” les operatives de tots dos països en la lluita contra el contraban.

“COOPERACIÓ INFORMAL”

De fet, en aquest aspecte Jean-Michel Pillon va assegurar que fins ara la cooperació entre les autoritats andorranes i franceses existia però que “eren més aviat informals”, i que “precisament no estaven prou ben organitzades”. El director regional de Duanes de Tolosa va dir que gràcies al nou acord signat el 16 de març passat s’implementaran nous dispositius que permetran conèixer els modus operandi dels contrabandistes, ja sigui els que intenten fer tràfic il·lícit per carretera com per muntanya.

És per això que França invertirà en més mitjans, com ara l’ús de drons. Pillon hi va afegir que aquest any i el que ve la prioritat de totes les duanes de França és la lluita contra el contraban de tabac. “Per a la duana francesa el tabac és la prioritat número u del 2018 i encara ho serà el 2019”, va dir Pillon, que alhora va explicar que l’any passat el servei de Duanes de Tolosa va requisar tretze tones de tabac, dues tones més que el 2016. Ara bé, en aquesta dada s’inclou la mercaderia comissada a la duana francoandor­rana i a més punts transfronterers entre França i Espanya, com ara el que hi ha a Puigcerdà.

PREOCUPACIÓ PEL ‘GO FAST’

Pillon va alertar que el tràfic il·lícit de tabac, a banda de l’impacte que té per a l’Estat francès perquè deixa de recaptar menys diners per la venda de la mercaderia dins del seu territori, també provoca inseguretat ciutadana. El director general de Duanes va explicar que han detectat vehicles que usen el mètode go fast per sortejar els controls policials. El mecanisme consisteix en un cotxe que circula a tota velocitat per passar-se el control dels policies i, d’aquesta manera, obre la via al segon vehicle, que transporta la mercaderia, per tal de no ser aturat pels agents.

Pillon també va explicar que els diners obtinguts del tràfic il·lícit de cigarretes acaben beneficiant grups relacionats amb la criminalitat i el tràfic de drogues i que estan ubicats en ciutats com Tolosa, Montpeller, Perpi­nyà, Marsella o Lió. En cap moment, però, Pillon va mencionar els grups jihadistes.

LA XIFRA

13. Tones. És la quantitat de cigarretes que van requisar l’any passat els agents duaners de Tolosa. Aquesta xifra, que és superior a les 11 tones interceptades l’any 2016, inclou el tabac que es van quedar els duaners francesos als punts fronterers amb Andorra i Espanya. Els compradors de tabac poden fer passar per la frontera andorrana un cartró i mig.

El Govern reforçarà els controls als negocis que venguin tabac

El Govern reforçarà els controls als negocis que venguin tabac

tracking