FINANCES

Govern preveu recaptar 28 milions d'euros amb l'IRPF

Govern creu que la recaptació “s’ha estabilitzat” i estima que es faran 15.600 declaracions

Govern preveu recaptar 28 milions d'euros amb l'IRPFSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern preveu obtenir enguany 28 milions d’euros durant la recaptació de l’IRPF, que va començar dimarts i s’allargarà fins al proper 1 d’octubre. Es tracta d’una xifra similar a la que es va ingressar l’any passat (28,4 milions) per aquest impost directe. En la del 2015 va ser de 23 milions d’euros. El director general del departament de Tributs i de Fronteres, Albert Hinojosa, i el cap d’Àrea de Planificació i Estratègia, Miquel Llongueras, van presentar ahir l’inici d’una campanya en què enguany es preveu que es facin al voltant de 15.600 declaracions, xifra similar a la que es va presentar durant la campanya de l’any passat.

Hinojosa va explicar que els mecanismes de “comprovació i gestió” són suficients i que la recaptació s’ha “estabilitzat”. “No tenim prou dades per fer unes precisions perfectament ajustades, però pensem que pel comportament de l’impost, estarem que aquest exercici estarem en xifres similars a les de l’any passat ”, va afirmar Hinojosa. L’any passat, el Govern va recaptar 10,4 milions d’euros, mentre que per les retencions a les rendes obtingudes pels lloguers, l’Estat va ingressar 6 milions. D’altra banda, pel pagament fraccionat de les activitats econòmiques, l’executiu va percebre 3, 3 milions; per les quotes diferencials, 7,7 milions; i pels residents sense activitat lucrativa, 810.000 euros.

Hinojosa va explicar que aquests primers dies, entre 150 i 200 persones ja han presentat la declaració, tot i que el Govern va apuntar que la majoria ho fan més tard. L’any passat, de fet, el 50% es van fer al setembre i de cara a aquest any l’executiu recomana que es faci amb més antelació.

Més de 24.000 euros

La declaració de l’IRPF l’han de fer les persones que hagin percebut rendes del treball superiors als 24.000 euros anuals. També l’han de realitzar aquelles persones que rebin rendes del capital immobilari (lloguers) en el cas que conjuntament amb les del treball superin els 24.000 euros. Els obligats tributaris que cobrin rendes d’activitats econòmiques (empresarials, professionals o artístiques) sempre han de presentar declaració.

L’IRPF és l’impost que grava les rendes obtingudes per les persones físiques que rebin la consideració de residents fiscals en territori andorrà. No es consideren residents fiscals a Andorra els treballadors fronterers que diàriament es desplacen al territori andorrà des d’Espanya o França i que han estat contractats per empreses residents fiscals a Andorra. En cas que el resultat final sigui a ingressar, el cobrament del deute es fa a afinal del mes, quan s’ha acceptat la proposta de liquidació; mentre que si és a retornar, la devolució s’emet en un termini màxim de tres mesos des del moment en què s’hagi acceptat. De les 15.600 persones que faran la declaració de la renda, el Govern calcula que hi haurà 5.900 liquidacions a ingressar per un import de 9,5 milions d’euros, i 5.100 liquidacions a retornar per un import de 2,25 milions d’euros. A més, unes 4.600 liquidacions de quota zero.

Més declaracions 'online'

D’altra banda, Hinojosa i Llongueras van explicar ahir que han detectat un augment de la presentació de la declaració de renda per internet, tot i que la majoria es continuen fent presencialment. El 35% dels formularis es van presentar l’any passat online, mentre que el 2015 ho van fer els 26% dels declarants. Hinojosa va afirmar que han detectat un “decreixement” de presentacions de manera presencial i que “els nous obligats tributaris que entren al sistema utilitzen més la pàgina web”. Els obligats tributaris tenen la seva proposta de regularització de la renda elaborada pel departament de Tributs i Fronteres. Si és correcta, l’han d’acceptar i si no s’adapta a les rendes percebudes, han de presentar una nova declaració.

LA XIFRA

150 declaracions. Des que dimarts va començar la campa-nya, el Govern calcula que entre 150 i 200 persones ja han presentat la declaració de la renda. Segons les dades de l’Executiu, la meitat de les propostes de regularització es van entregar el mes de setembre.

tracking