política

L'oposició s'obre a debatre si cal canviar les deduccions fiscals a les empreses

El PS i SDP creuen que el model és “generós” i Ld’A proposa replantejar-lo amb més freqüència

L'oposició s'obre a debatre si cal canviar les deduccions fiscals a les empreses

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’oposició creu que és l’hora d’obrir el meló del sistema de deduccions fiscals de què gaudeixen les empeses a l’hora de liquidar l’impost de societats. Després que el ministre de Finances, Jordi Cinca, apuntés dimarts la possibilitat de debatre si cal replantejar el sistema d’incentius, els grups parlamentaris consideren que cal revisar el model d’incentius que es va impulsar fa set anys per afavorir les contractacions en plena crisi econòmica. Si bé les formacions tenen diferents propostes per canviar l’actual model, creuen que la discussió s’ha d’afrontar.

El PS i SDP són les dues formacions que van manifestar de manera més explícita la necessitat de variar el sistema. El conseller general dels socialdemòcrates Pere López va manifestar que les deduccions actuals “són excessivament generoses”, i va criticar que les mesures conjunturals que es van implementar ara fa set anys encara no s’hagin modificat amb l’evolució de l’economia. “El Govern ha de donar les explicacions de quants milions d’euros s’han deixat de recaptar en aquests anys”, va dir López, que va retreure a l’executiu que encara no s’hagi replantejat el sistema, tot i que el mateix cap de Govern ho va anunciar el 2015.

El conseller general d’SDP, Víctor Naudi, va dir que “potser hi ha un excés de deduccions” i que això té una “incidència negativa” per a l’economia. Ara bé, Naudi es va mostrar comprensiu amb les mesures que es van implementar en els primers anys de l’impost, en plena crisi econòmica, però va dir que “cal ajustar-lo” transcorreguts uns anys. Per la seva banda, la consellera independent Sílvia Bonet va declarar que els incentius fiscals “potser caldria replantejar-los” en veure que els ingressos per l’impost de societats es redueixen. Bonet es va mostrar oberta a incorporar altres deduccions però revisant les que hi ha actualment, ja que si no “tothom estarà exempt i pagaran els de sempre”. En aquest sentit, va explicar que es podria caure en “l’error” d’altres països, “on qui menys té és qui més paga”.

Mentrestant, els liberals es van mostrar “extraordinàriament” preocupats per la reducció del 35% en la recaptació de l’impost de societats i van criticar que l’executiu recapti més diners per l’IRPF. El conseller general de Ld’A Ferran Costa va demanar que el debat sobre si cal replantejar les deduccions ha de ser “constant” i discutir-ho segons la realitat econòmica del moment. “En països de l’entorn amb sistemes de recaptació amb una llarga història s’està veient que fan revisions de manera molt periòdica.” Per la seva banda, el conseller general de DA Marc Ballestà va considerar que ara “és bo poder fer una revisió de si realment les deduccions compleixen els objectius plantejats i si hi ha disfuncions que cal corregir”.

Finalment, el conseller independent de la Massana Carles Naudi va dir que el debat ja “està més que obert” i demana a Govern que aclareixi si té al intenció de canviar el sistema actual. Naudi, que va reconèixer que els tipus són “baixos”, es va mostrar reticent a eliminar les bonificacions perquè va considerar que ajuden a generar llocs de treball. “Hi estic en contra perquè és bo per a l’economia i per als llocs de treball”, va afirmar Naudi.

tracking