reportatge

Plataforma digital sostenible

Govern s’examina davant les Nacions Unides sobre el compliment dels objectius de desenvolupament sostenible i per donar-los a conèixer entre la població ha creat una plataforma perquè la gent voti quins són els més importants i què fa per seguir-los.

Plataforma digital sostenible

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Des d’avui ja està activa la plataforma digital que Govern ha dissenyat perquè tothom pugui expressar la seva opinió sobre els objectius de desenvolupament sostenible (ODS), que preveu el programa Agenda 2030 del consell econòmic i social de les Nacions Unides. Andorra com a membre d’aquest organisme haurà de presentar al juliol el seu informe nacional voluntari sobre els avenços en el compliment dels ODS i l’executiu ha decidit donar-los a conèixer a tota la societat a través d’aquesta plataforma, a la qual es pot accedir des del web de Govern i des d’Exteriors. El projecte es coordina des d’aquest departament però els 17 punts que integren l’Agenda 2030 inclouen també els ministeris de Medi Ambient, Educació, Economia i també el departament d’Estadística. Així, per exemple, el primer punt estableix les polítiques per acabar amb la pobresa, el segon la fam zero, el cinquè la igualtat de gènere o el catorze, la vida submarina.

Perquè la ciutadania conegui tots els punts, la plataforma digital inclourà una descripció de cadascun i demanarà la seva participació perquè respongui a tres preguntes: quins son els objectius que creuen més importants? Com valoren l’acció de Govern en els ODS? I quina és la seva actitud davant d’ells?. La plataforma estarà activa fins al 30 d’abril, perquè hi hagi temps suficient per recollir les dades, incloure-les a l’informe que es presentarà a les Nacions Unides i que ha d’estar tancat el 15 de juny.

Des de l’executiu es confia que la població es mobilitzi i participi en l’elaboració d’aquest informe, encara que se sap que no tenen el retorn que poden tenir altres iniciatives com ara els pressupostos participatius, on amb el seu vot es pot portar a terme una acció concreta. S’espera tenir un públic fidel com són els infants. Natàlia Rovira, tècnica del ministeri de Medi Ambient, afirma que “els ODS són punts que estan molt d’actualitat, tothom en parla i afecten qualsevol persona, encara que sabem que els infants són el col·lectiu més sensibilitzat, ens interessa arribar especialment al públic de mitjana edat que és, en l’àmbit econòmic, el més actiu”. Per la seva part, Nahia Roche, tècnica del departament d’Exteriors i una de les persones que han coordinat tot el projecte, recorda que la informació que es reculli “ens servirà per fer un esquema i entregar al Consell de les Nacions Unides allò què ells ens demanen en l’àmbit tècnic, però quedarà per a nosaltres l’opinió dels ciutadans sobre els ODS i com veuen l’actuació i el compliment del Govern en ells”.

Les dues tècniques destaquen la importància que té treballar tots els objectius de desenvolupament sostenible des d’un punt de vista global. “Qualsevol acció que desenvolupa el Govern està vinculada amb alguns d’aquests punts i a més entre ells també ho estan, ja que així ho ha volgut les Nacions Unides”, explica Roche. Per la seva part, Rovira finalitza tot recordant el pes que té la població. “Els governs poden fer polítiques però si la gent no les segueix no serviran de res”.

tracking