balanç turístic

Ocupació superior al 85% per Pasqua

El bon temps, la neu i les reserves d’última hora milloren els pronòstics de Setmana Santa

Ocupació superior al 85% per PasquaVALLNORD

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els hotels i les estacions d’esquí van tancar ahir la Setmana Santa amb un balanç d’ocupació positiu. En espera de dades definitives per part de la patronal “les sensacions són bones” i els hotelers estan convençuts que, fins i tot, se superarà el 85 per cent d’ocupació que pronosticaven. Els motius que afavoreixen la millora són el bon temps, el bon estat de la neu i les reserves d’última hora. “En principi estem pendents de veure com han anat les reserves d’última hora”, va destacar al Diari el president de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Manel Ara, que hi va afegir: “Han funcionat bé.”

Aquest any el pont ha coincidit amb el final del mes de març. Ara va destacar que pensaven “que seria més dolent però el temps ha acompanyat”. En aquest sentit, el president de la UHA va posar d’exemple la bona ocupació dels allotjaments situats a les “parròquies altes”, ja que “han fet pràcticament el cent per cent”.

Per la seva banda, la presidenta d’Autèntics Hotels d’Andorra (AHA), Cristina Canut, va destacar una mitjana d’ocupació del noranta per cent. Excepte dijous i la nit de diumenge que rondava el seixanta per cent, la resta de dies van fregar el ple sobretot al centre del país, va constatar. Per Canut, “la Setmana Santa ha anat bé gràcies a molta neu i a les bones temperatures” que “fan que aguanti bé”. Segons la presidenta de l’AHA, els bons pronòstics s’han complert, en part, perquè també s’han pogut “tapar els forats d’última hora”.

Clients de neu

Quant als clients, Manel Ara va argüir que hi ha un canvi de tendència cap a “un perfil de proximitat”. A diferència de l’any passat amb “un perfil més urbà”, aquest any hi ha hagut “més clients de neu”. Una situació que han pogut aprofitar les estacions d’esquí de Grandvalira i Vallnord. El domini format per Ordino Arcalís i Pal Arinsal fa un balanç positiu d’aquesta Setmana Santa. En un comunicat emès ahir Vallnord va posar l’accent en unes condicions meteorològiques i de neu “excel·lents”, amb més de dos metres als dominis i les pistes a ple rendiment. Així, des del 24 de març fins ahir les estacions d’esquí de la Massana i d’Ordino van rebre 65.000 visitants, amb un augment del 70 per cent respecte a les tres últimes temporades. A Pal Arinsal hi van acudir 49.300 persones, xifra que suposa un 33 per cent més en comparació amb les previsions que s’esperaven, situades en 37.000 esquiadors. Vallnord també va qualificar aquesta com “la millor Setmana Santa dels últims anys” d’Arcalís amb més de 15.500 persones, un 7 per cent més respecte l’any passat, i un increment del 19 per cent pel que fa a la despesa per esquiador.

L’altre gran domini esquiable, Grandvalira, esperarà a donar dades sobre el balanç de Setmana Santa i el conjunt de la temporada de neu una vegada tanqui portes diumenge vinent. La resta de pistes també diran adeu el dia 8 d’abril, a excepció d’Ordino Arcalís, que encara estarà obert tres setmanes més, fins al 30 d’abril vinent.

L’altra cara de la moneda la tenen la majoria de petits comerços, que consideren que aquest pont ha sigut més aviat “fluix”. Una dinàmica que es consolida a causa d’un “canvi en els hàbits de consum” per part dels turistes i que s’afegeix a la forta competència per part de les grans super­fícies.

Els comerciants del centre històric d’Andorra la Vella van destacar que l’afluència de gent no s’ha traduït en més compres a les botigues. En un mateix sentit es referien comerços situats a l’avinguda Riberaygua. “Molta gent al carrer però a les botigues no hi ha ningú”, van manifestar. Davant d’aquesta situació parlen de readaptació i replantejament, tant del comerç com del turisme andorrà. “Ja no serà un turisme de compres com el que estàvem acostumats fa deu anys”, va destacar un comerciant.

OPERACIÓ RETORN SENSE GRANS CUES

El llarg pont de Setmana Santa es va tancar ahir amb una operació tornada sense grans complicacions a la xarxa viària del país, segons va informar el servei de Mobilitat. Al llarg de la jornada no hi va haver cap accident a les carreteres del Principat. Al sud, les retencions van tenir lloc a mig matí (11.30 hores). Segons Mobilitat, al llarg de la jornada van anar “pujant i baixant” les cues a la frontera del riu Runer i va assegurar que les més llargues no van superar els dos quilòmetres. Al migdia (14.30 hores) es va restablir el trànsit fluid que va prosseguir durant tota la tarda.

Ocupació superior al 85% per Pasqua

tracking