reportatge

Diumenge de mones

La tradició de regalar una mona als fillols continua. Segons els pastissers, les creacions més venudes són de xocolata i representen dibuixos animats.

Diumenge de monesClara Julià

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diumenge de Pasqua, també conegut per la tradició cristiana com el dia en què Jesús va ressuscitar, encara que els més menuts recorden aquest dia com el de la mona o l’ou de xocolata. Una tradició mil·lenària, ja que l’ou és la icona adoptada pel cristianisme per commemorar la resurrecció de Jesús i la paraula mona prové de l’àrab munna i era un tribut que es pagava antigament amb coques i ous. Els padrins i les padrines d’arreu del Principat, Catalunya i la Comunitat Valenciana van celebrar ahir diumenge de Pasqua, i sigui amb finalitats atees o religioses, els darrers dies milers de persones han desfilat per les pastisseries a comprar una mona per als seus fillols. I és que els pastissers aprofiten per fer lluir les plomes i els ous en els aparadors dels seus negocis. Si ens dirigim a una pastisseria per Setmana Santa, a banda de gaudir de les tradicionals mones, que originàriament eren mones de brioix amb ous durs, també podrem gaudir de les tendències televisives dels més menuts en versió de xocolata. D’aquesta manera, no és estrany veure els protagonistes de sèries de dibuixos com ara Peppa Pig, la Patrulla Canina o Jelly Jam protagonitzant els aparadors. Així ho confirmava en Manel, propietari de la pastisseria l’Espiga d’Or: “Aquest any ha triomfat la sèrie dels gossos, la del Mic, el Coco, tot el que surt a la televisió és el que triomfa, tot el que surt a la televisió i veu la canalla.”

D’altra banda, tan sols fa falta passejar-se per les pastisseries de l’avinguda Riberaygua per veure que els clàssics encara perduren. Un incondicional tots els diumenges de Pasqua és la mona del Barça, i la trobem de totes les dimensions, amb tots els jugadors i amb recreacions de botes amb xocolata de tres colors. La Mireia, a punt d’entrar a la pastisseria Art i Pa, explicava que fa de padrina i en vol portar una de Messi. “El meu fillol ha sortit futbolista”, va dir riallera. I encara més clàssic segueix perdurant el conill amb els ous de xocolata de múltiples grandàries o les mones d’ametlla i crema. Segons van apuntar els pastissers, de mitjana els clients es gasten entre trenta i cinquanta euros per una mona. “Els preus arriben fins als cent euros en algunes creacions però la gent no se sol gastar tant”, va assegurar en Manel.

Diumenge de mones

tracking