accions a catalunya

El CDR de l'Alt Urgell talla dues hores l'N260

Una trentena de manifestants convocats pel CDR de l’Alt Urgell van interrompre dijous la circulació a la Seu entre les set i les nou del matí

El CDR de l'Alt Urgell talla dues hores l'N260R. S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El tall de carretera de dijous a l’altura de la Seu d’Urgell no va provocar afectacions importants per accedir o sortir del Principat. Una trentena de manifestants convocats pel Comitè en Defensa de la República (CDR) de l’Alt Urgell van interrompre la circulació a l’N-260 en els dos sentits de la marxa, de les set a les nou del matí, per protestar contra la detenció del president cessat de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont a Alemanya, i per l’empresonament dels exconsellers i de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell.

La manifestació es va produir en un punt diferent respecte dels últims tres talls que es van fer el mes d’octubre passat per protestar contra la situació política a Catalunya. Concretament, els manifestants es van situar a l’altura del pont que creua el riu Valira, on hi ha un pas de vianants, i per interrompre el trànsit en direcció a Andorra, Puigcerdà i també a Lleida, creuaven constantment el pas de vianants i alguns cops s’asseien a terra per evitar que els vehicles poguessin passar. Excepte alguns camions i un autocar que es van quedar atrapats per un breu interval de temps atesa la poca durada que va tenir el bloqueig viari, la resta de vehicles es van poder desviar per carrers alternatius.

La protesta es va desenvolupar sense incidents i de manera pacífica, i en un moment puntual es va arribar a deixar passar alguns vehicles i els manifestants van voler recordar als mossos d’esquadra que el seu conseller, Joaquim Forn, és a la presó.

Antiavalots des de Barcelona

Els mossos d’esquadra de la delegació de la Seu d’Urgell, que eren coneixedors que el CDR de l’Alt Urgell volia organitzar una acció per tal de bloquejar la carretera, van advertir els manifestants que es van aplegar per protestar, que els desallotjarien si continuaven impedint el pas dels vehicles als seus respectius destins. La policia catalana va desplaçar furgonetes des de Barcelona. El tall de dijous va ser un nou episodi d’interrupcions de la circulació a les carreteres catalanes els últims dies. A principis de setmana es van produir talls a l’autovia A-2, a Soses; a l’AP-7, a Figueres; a l’N-340, a Alcanar o a l’avinguda Diagonal de Barcelona. Diumenge passat, també es va produir una marxa lenta entre Oliana i Ponts que va provocar retencions a la C-14, una acció que aquesta setmana també s’ha registrat a la mateixa N-260.

El tall a l’N-145 d’ahir al matí no va tenir afectacions destacades per als autobusos ni els transportistes, i així ho va confirmar la Hispanoandorrana, mentre que des de Directbus van informar que es va patir un retard de mitja hora amb l’autobús que havia de sortir a les 8.40 h en direcció a Barcelona. Tot i això, el responsable d’Autocars Nadal, Bartumeu Gabriel, va informar que no van canviar la ruta i van “informar els clients”, unes vint persones, del contratemps a la rotonda de la capital de l’Alt Urgell. El cap de l’estació d’autobusos, Jaume Vidal, va assegurar que a banda del retard en l’autobús en direcció a la capital catalana, no hi va haver més alteracions. Per la seva banda, el gerent dels transportistes, Víctor Filloy, va dir que la interrupció de la circulació va ser “molt curta”, i va afegir que en el moment de la convocatòria “hi havia pocs vehicles en ruta”.

El CDR de l’Alt Urgell va donar per desconvocada la protesta a través del seu compte de Twitter. “Novament hem demostrat l’empoderament del poble”, piulava el comitè, que va demanar als manifestants seguir “atents” a les convocatòries de properes manifestacions, tot i que sense concretar-ne més detalls. Mitjans locals apuntaven la convocatòria avui d’una manifestació a la Seu d’Urgell.

LES CLAUS

1 Convocatòria

Esmorzar a la Seu i tall a la carretera

El CDR de l’Alt Urgell va convocar els manifestants dijous a dos quarts de set del matí a la plaça Bisbes Prínceps de la Seu per fer-hi un esmorzar. Un cop allà, la trentena de participants es va dirigir al pont on creua el riu Valira per inter­rompre la circulació.

2 Protesta

Creuament c onstant del pas de vianants

Els manifestants van aconseguir tallar l’N-260 creuant constantment el pas de vianants i asseient-se a ter­ra. Mentre protestaven de manera pacífica, cridaven consignes per demanar l’alliberament dels presos polítics i recriminaven l’actitud dels mossos d’esquadra..

3 Transport públic

Un autobús afectat per anar a barcelona

Les companyies d’autobusos i els transportistes no van patir perjudicis importants. Només es va veure afectat el trajecte cap a Barcelona i que havia de sortir des de l’estació nacional a les 8.40 del matí, que va sortir amb mitja hora de retard.

El CDR de l'Alt Urgell talla dues hores l'N260

tracking