Banca

Diego Salazar va ocultar 40 milions d'euros a BPA entre el 2007 i el 2014

L’empresari va aconseguir contractes milionaris d’empreses xineses per executar obra pública

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’empresari Diego Salazar està acusat d’haver ocultat fins a 49,2 milions de dòlars (uns 40 milions d’euros) a Andorra entre els anys 2007 i 2014. El cosí de l’exministre d’Energia i Petroli de Veneçuela, Rafael Ramírez, va aconseguir contractes milionaris d’empreses xineses que van executar obres públiques al país mentre el seu parent ocupava càrrecs institucionals, segons va publicar ahir el diari El País. En concret, l’empresari va cobrar 40 milions en comissions fins al setembre del 2010 per serveis de consultoria i intermediació perquè multinacionals asiàtiques captessin adjudicacions d’infraestructures del govern veneçolà.

Salazar va dipositar els seus beneficis en onze comptes de Banca Privada d’Andorra (BPA), segons un informe confidencial de l’entitat que va publicar el rotatiu espanyol. L’empresari va cobrar comissions del 10% de les obres públiques i es va plantejar ingressar aquest percentatge al banc andorrà per gestionar infraestructures per valor de 3.000 milions de dòlars (2.432 d’euros).

Un ex-alt directiu de la petroliera estatal PDVSA assegura que “el cas xinès és cent per cent Diego Salazar, era un lobbista dels xinesos i l’ambaixadora de Veneçuela al país asiàtic l’ajudava”. A més, les anàlisis dels moviments d’un dels onze comptes de Salazar a BPA confirma que el cosí de l’exministre Ramírez va transferir 5,9 milions d’euros a l’executiu de PDVSA Francisco Jiménez Villaroel i que aquest també tenia tres comptes que van moure 7,2 milions.

Per justificar la seva activitat i els ingressos, Salazar va aportar a BPA un contracte de consultoria i intermediació entre l’empresa panamenya Highland Assets Corporation i l’enginyera Sinohydro Corporation Limited. Salazar, de 49 anys d’edat, va arribar a manejar més de 70 milions d’euros a través de l’entramat societari que tenia a Andorra i va declarar, l’any 2011, uns ingressos de més de cinc milions de dòlars entre fons personals i la seva consultoria.

tracking