Turisme

L'ocupació hotelera disminueix fins al 70%

El sector apunta el temporal i el fet que enguany s’hagi avançat Setmana Santa com a possibles causes de la davallada

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les previsions hoteleres per aquest cap de setmana no són les millors. Segons la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), la mitjana d’ocupació del 23 al 28 de març és del 70% arreu del país, unes dades baixes tenint en compte que per a molts, aquest cap de setmana comença la Setmana Santa. La mitjana d’aquests dies és del 85% a Encamp i Canillo, però baixa a Ordino i la Massana, on és del 70% i encara cau més a les parròquies baixes, a Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Sant Julià la previsió és que s’arribi al 65% d’ocupació. El president de la Unió Hotelera (UHA), Manel Ara, va explicar en declaracions al Diari que el temporal de fred i el fet que enguany les festes siguin gairebé dues setmanes abans que l’any passat han perjudicat el sector. “Potser ens ha afectat que aquest any la Setmana Santa sigui abans i la gent vol bon temps”.

L’UHA calcula que l’ocupació al Principat serà bona a les parròquies altes, una tendència que no es manté a les altres localitats, i afegeix que faltaran les dades del cap de setmana que ve per fer una valoració completa. Segons Ara, les xifres no s’apropen a les de l’any passat, “parlo de memòria però recordo que fregàvem el ple en aquestes dates”, va manifestar. Des de l’UHA esperen que la situació millori, “estem veient que el nivell de reserves s’ha aturat, però confiem que hi hagi un augment d’última hora”. Ara va reiterar que tot i que aquests dies són una part important dels ingressos de la temporada, “esperem que hi hagi reserves d’última hora que reverteixin la situació”. Segons el president de l’UHA, les xifres que hi havia hagut fins ara eren molt bones, “la temporada estava funcionant molt bé, amb un molt bon mes de febrer”, va dir. De moment, però, el president de l’UHA es mostrava prudent per saber l’impacte que podria tenir aquesta davallada en els resultats de la temporada, “encara és aviat, però la Setmana Santa és molt important i serà clau per determinar la valoració de la temporada”, va expressar.

Xifres baixes

D’altra banda, la presidenta d’Autèntics Hotels d’Andorra (AHA), Cristina Canut, va coincidir amb Ara expressant les xifres baixes d’aquest cap de setmana, “freguem el 60% d’ocupació a les par­ròquies centrals, uns dies força fluixos”. Segons Canut, però, els dies “més forts” seran del 29 al 31 de març, en plena Setmana Santa. “És normal que abans dels dies forts de festa les reserves baixin”, va apuntar Canut. La presidenta d’AHA es va mostrar més confiada que Ara de cara al cap de setmana que ve, “penso que l’ocupació serà bona, especialment entre dijous i dissabte, encara que de moment les dades no siguin les millors”, i va afegir que la tendència de reservar a última hora ha augmentat “tant”que és difícil pronosticar si serà un bon final de temporada d’hivern.

DIES INTENSOS A LES PISTES D'ESQUÍ

Les pistes esgotaran els dies de Setmana Santa abans de tancar portes el 8 d’abril. Només Ordino Arcalís obrirà tres setmanes més, fins al 30 d’abril. En aquest sector el volum de clients ronda els mateixos números de l’any passat “o una mica menys”, va indicar el director, Xabier Ajona. Per la seva banda, el director general de Pal Arinsal, Josep Martisella, va indicar que les reserves se situen un 5% per sobre respecte a les mateixes dates de l’any passat”. “Venen setmanes molt intenses”, va destacar amb referència a les vacances de Setmana Santa i l’afluència del “mercat portuguès”. Pel director de Grandvalira, Alfonso Torreño, aquests dies serviran per tancar una temporada “excepcional” amb molta neu i d’una qualitat “espectacular”. És per això que esperen poder obrir els 210 quilòmetres esquiables.

tracking