Política

El Govern rebutja canviar el sistema electoral dels comuns

Emet un criteri negatiu a la proposició de llei del PS que volia donar més pes a les minories i acabar amb la figura del cònsol menor

El Govern rebutja canviar el sistema electoral dels comuns

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Negatiu. Aquest és el criteri del Govern respecte a la proposició de llei qualificada d’organització i funcionament dels comuns presentada pel Partit Socialdemòcrata (PS) i que entre altres aspectes buscava que el cònsol major passés a tenir dedicació exclusiva, l’eliminació de la figura del cònsol menor i el canvi en el règim electoral per donar més pes a les minories. L’escrit amb el qual l’executiu justifica el seu criteri retreu als consellers generals del PS que “una qüestió com aquesta s’hauria d’haver abordat amb la participació activa dels comuns en els treballs preparatoris”. A ulls dels Govern, diuen, “resulta evident que qüestions com la composició del consell del comú, el funcionament de la junta de Govern o el règim de les comissions requereixen la participació dels representants comunals”.

L’escrit alerta que la proposició de llei no només té “mancances” procedimentals, sinó que la matèria tractada pel text “podria afectar el principi d’autogovern dels comuns”. I ho fa perquè la proposició de llei entra a regular aspectes de funcionament dels comuns que “han de quedar reservats a la seva potestat normativa per via de les ordinacions”. Després d’admetre que les ordinacions “estan sotmeses a llei”, el Govern indica que el que “no” seria adequat “és permetre que les matèries regulades a la llei s’expandissin fins al punt d’anul·lar la capacitat d’autogovern de les corporacions locals”.

L’executiu admet que pot compartir alguns aspectes de la regulació material de la proposició de llei, així com la necessitat de clarificar i unificar alguns aspectes del funcionament dels comuns, però considera que aquesta iniciativa legislativa correspon a les corporacions que l’haurien de fer en consens amb el Govern i el Consell General.

Eliminació del cònsol menor

Respecte a la proposta d’eliminar la figura del cònsol menor, el Govern retreu al PS que no hi hagi una “justificació més aprofundida” d’aquesta mesura en l’exposició de motius de la proposició. L’executiu recorda que aquesta figura és “un llegat de la història coherent amb l’esperit de paritat que inspira totes les institucions seculars andorranes”. I també que té una rellevància pràctica en el funcionament dels comuns, ja que “compleix funcions d’assistència, representació i substitució del cònsol major”. Per últim, indica que aquesta figura es pot trobar en institucions anàlogues.

Pel que fa a la modificació del règim electoral dels comuns, l’executiu ho considera “encara més greu” que l’eliminació del cònsol menor. I ho fa perquè “pretendre modificar el sistema electoral de forma profunda i permanent mitjançant una disposició final no és la tècnica legislativa més adequada”. Igualment, assenyala que el sistema electoral vigent que garanteix a la llista guanyadora dels comicis la majoria absoluta del consell del comú “ha permès combinar estabilitat i alternança en el govern de les corporacions locals”. Afegeix que els comuns són institucions “eminentment executives, que no tenen potestat legislativa” i que en aquest cas “sembla adequat sacrificar en part la proporcionalitat per afavorir l’estabilitat i l’eficàcia”.

El sistema electoral vigent per als comuns, segons el Govern, “no representa un dèficit democràtic” perquè “no hi ha millor prova de la bona salut democràtica de les institucions que l’alternança dels diferents partits o opcions polítiques”. Al respecte, l’executiu indica que qualsevol anàlisi que es faci de l’evolució dels comuns els darrers 25 anys “posa de manifest que l’alternança s’ha produït en totes i cadascuna de les corporacions locals andorranes”.

Excuses per fugir d’estudi

La consellera general del PS, Rosa Gili, va indicar ahir en declaracions al Diari que els arguments que justifiquen el criteri negatiu del Govern “són excuses per fugir d’estudi”, i va assegurar que “no ens ha estranyat gaire” la resolució. Gili va insistir en el fet que “són excuses partidistes” i va lamentar que l’executiu demani consens amb els comuns quan “sabem que dins dels comuns consens amb les minories no n’hi ha gaire”. Des del PS van insistir que “està clar que hi ha moltes deficiències democràtiques als comuns” i que gran part de la proposició de llei estava destinada “a millorar aquestes deficiències”.

Gili va negar que el text envaeixi competències dels comuns i va recordar que les corporacions estan sotmeses a la llei. Igualment va indicar que la qüestió de fons del cònsol menor és que no pot tenir un salari equivalent al del major. “Sí que estem d’acord que hi hagi una figura que pugui donar un cop de mà al cònsol”, va dir.

El criteri de Govern, va explicar, “ens anuncia què faran els sotmesos consellers generals de DA”, i va afegir que “serà lamentable” si voten en contra de la presa en consideració de la proposició. “Si no accepten entrar a treballar serà bastant trist, però la vida dona moltes voltes i el que ara està a la majoria pot estar després a la minoria”, va sentenciar Gili.

La consellera va insistir que si DA vota en contra o no fa algun moviment per millorar la situació de les minories quedarà evidenciat que “ja els va bé el funcionament poc democràtic que tenen avui en dia els comuns”.

El Govern rebutja canviar el sistema electoral dels comuns

tracking