POLÍTICA

Govern proposa repartir a parts iguals la partida tombada pel TC

Cinca defensa que la sentència del TC demostra que els repartiments eren adequats

Govern proposa repartir a parts iguals la partida tombada pel TC

Creat:

Actualitzat:

El Govern va proposar als comuns repartir a parts iguals la quantitat que va ser tombada pel Tribunal Constitucional (TC). Segons ha pogut saber el Diari, l’executiu va traslladar als cònsols la seva proposta per assignar els 4,4 milions d’euros afectats de manera homogènia aquest any i el que ve. A partir del 2020, també s’haurien de repartir a parts iguals els 7,3 milions d’euros. D’entrada, els cònsols haurien vist amb bons ulls la proposta.

El ministre portaveu, Jordi Cinca, va destacar ahir en la roda de premsa posterior al consell de ministres que la “solució” que busquen els cònsols i el cap de Govern cerca un nou sistema de repartiment per un aspecte “puntual” inconstitucional que suposa “menys del 10% del total de transferències”, és a dir, quatre milions.

En aquest sentit, va posar en relleu que la sentència de TC, que avala la Llei de competències i només impugna un article de la de transferències, el que demostra és que el model i els criteris de repartiment dels recursos que defensava el Govern són els adequats. “Tothom ha convingut que la realitat és la que és i ha quedat validada la xifra dels 55 milions”, va afirmar Cinca. En aquest context, va assenyalar que el sistema avalat “dona confort i donarà estabilitat pressupostària.

Per la seva banda, el PS va alertar que l’anul·lació del TC d’una part de la Llei de les transferències tindrà un impacte econòmic més important a partir del 2020. El conseller general del PS Pere López, que va comparèixer en roda de premsa conjuntament amb Gerard Alís, va explicar que els criteris anul·lats sumen 4,4 milions d’euros per al 2018 i també per al 2019, però que aquesta xifra s’enfilarà fins als 7,3 milions el 2020, la qual cosa representarà el 13% del total de les transferències. “L’impacte quantitatiu no es pot menystenir. El Govern no pot donar xifres que no són correctes”, va dir López.

El conseller va afegir que l’obertura de noves negociacions és una “oportunitat” per introduir criteris reals d’assignació de competències, com el de població o xarxes. Gerard Alís va explicar que els comuns de Sant Julià de Lòria, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany tornen a ser de nou les par­ròquies “més perjudicades” a causa del nou projecte en què treballa el Govern. “Les lleis qualificades requereixen un consens important”, va dir Alís. El PS va criticar la manera com el Govern va valorar la sentència del TC. López creu que Martí, que va dir que estava “satistet”, va reaccionar de manera “molt poc seriosa”.

tracking