política

Detenció preventiva de l'excopríncep Sarkozy

L’ex-president gal declara davant de la policia pels fons rebuts de Líbia per a la seva campanya electoral

Detenció preventiva de l'excopríncep SarkozyARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ex-president francès i Copríncep, Nicolas Sarkozy, va ser detingut ahir de manera preventiva per presumpte finançament il·legal de la seva campanya electoral del 2007, any en què va arribar a l’Elisi. Sarkozy, que va amenaçar de deixar de ser Copríncep si el Principat no sortia de la llista negra de paradisos fiscals, va haver de declarar davant de la policia sobre els presumptes diners rebuts per part del govern libi de Moammar al-Gaddafi.

Sarkozy va ser convocat per la policia judicial de Nanterre, als afores de París, per donar explicacions sobre el cas, que està obert des de l’any 2013. L’excopríncep podria estar retingut un màxim de 48 hores i si els investigadors consideren que hi ha elements en contra seva podrien posar-lo a disposició judicial perquè se l’imputi o bé se’l deixi en llibertat. També va haver de declarar davant de la policia l’exministre de l’Interior sota la presidència del mateix Sarkozy, Brice Hortefeux, tot i que sense necessitat de ser detingut.

El sumari es va obrir l’any 2013, quan jutges especialitzats en aspectes financers van obrir la investigació per possible finançament il·lícit, tot i que l’origen es remunta a un any abans, el 2012, quan el diari francès Mediapart va publicar un document administratiu del govern de Líbia sobre la presumpta contribució de l’executiu d’aquest país a la campanya electoral de Sarkozy. Els pagaments van ser confirmats públicament pel marxant d’armes i intermediari Ziad Takieddine, que també està inculpat, que va reconèixer haver portat de Trípoli a París cinc milions d’euros en efectiu entre finals del 2006 i principis del 2007. Els diners els hauria entregat a Sarkozy i a Claude Guéant, director de cabinet de l’aleshores ministre de l’Interior. Abdallah Senoussi, exresponsable dels serveis d’informació militars de Gaddafi i Bechir Saleh, que s’encarregava dels diners del dictador i de les relacions amb França, també van ser testimonis d’aquestes transferències de fons per a les eleccions del 2007, quan Sarkozy va acabar derrotant la candidata del Partit Socialista Ségolène Royal. Els investigadors gals van accedir a les agendes de qui va ser ministre de Líbia de Petroli, Choukri Ghanem, mort en circumstàncies anòmales a Viena, on també es fa referència a aquests pagaments. Els investigadors també van constatar que els responsables de la campanya de l’excopríncep el 2007 manejaven molts diners en efectiu, un aspecte que segons l’aleshores tresorer, Eric Woerth, es devia a “anotacions anònimes”.

Fins ara, Sarkozy ha negat totes les acusacions i ha assegurat que són un intent d’instrumentalitzar la justícia per perjudicar-lo políticament. A banda d’aquest cas, Sarkozy està acusat en dos sumaris més i en un d’ells haurà de seure al banc dels acusats per un altre presumpte finançament irregular de la seva campanya electoral del 2012, en la qual va ser derrotat pel socialista François Hollande. Sarkozy hauria falsificat factures per evitar sobrepassar el límit de despesa durant la campanya. L’ex-president francès també va haver de declarar el juliol del 2014 sota arrest abans de ser inculpat per corrupció activa i tràfic d’influències en un cas en què se l’acusa d’haver intervingut presumptament per promocionar un magistrat a canvi de rebre informació sobre una altra investigació en la qual apareixia el seu nom.

Silenci andorrà

Tant el Govern com les forces polítiques del Principat van evitar ahir fer valoracions. El candidat de l’esquerra alternativa francesa a les eleccions legislatives del pròxim mes d’abril, François Ralle Andreoli, que es troba en campanya al país, va demanar respecte per la presumpció d’innocència. Andreoli va recordar que l’excopríncep va demanar “molts esforços” econòmics a França i a Andorra i, si es dona la circumstància que el cas tira endavant, suposaria una “situació paradoxal”.

tracking