finances

Quitança del 20% del capital als clients de Banco Madrid

La mesura només afectarà els comptes de més de 100.000 euros, els inferiors no perdran res

Quitança del 20% del capital als clients de Banco Madrid

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fons de garantia bancària espanyol perdrà uns 25 milions d’euros per la liquidació de Banco Madrid. Aquest organisme va ser l’encarregat de fer front al pagament dels 100.000 euros per client quan el banc va ser intervingut i automàticament es va convertir en creditor. El fons de garantia va quedar com la resta dels clients (creditors) que tenien més de 100.000 euros, i com la resta patirà una quitança del 20% dels deutes, que són uns 25 milions. Banco Madrid disposava d’uns 17.000 clients dels quals més de 15.000 tenien menys de 100.000 euros al compte i van quedar compensats automàticament, mentre que els altres 1.276 van rebre aquesta xifra i per a la resta han hagut d’estar pendents de les vendes d’actius de l’entitat per saber quina part podien recuperar.

El fons de garantia va haver d’aportar inicialment 125 milions d’euros, dels quals l’any passat ja n’havia recuperat un total de 66 perquè l’administrador concursal de Banco Madrid fixat per la justícia va instar que es tornessin aquests diners, entenent que s’estava aconseguint un bon ritme en la venda d’actius de l’entitat. Bona part dels actius es van poder fer líquids molt ràpidament en tractar-se de deute i altres valors de renda variable. En el cas dels productes més complexos l’administrador va innovar i va decidir fer una subhasta en línia. Per exemple, es va vendre la gestora de Banco Madrid a Trea Capital per 16,5 milions d’euros en un concurs per Internet en què fins a vint societats van estar interessades. Per vendre les unitats immobiliàries la situació va ser més complicada. Les propietats estaven disperses per diferents llocs del territori espanyol i l’administrador va haver de vendre-les una a una. El procés encara no ha finalitzat tot i que és a punt.

D’altra banda, ha aparegut de cop la possibilitat de recuperar uns cinc milions perduts en transaccions amb moneda estrangera. Banco Madrid estava personat com a perjudicat en una causa oberta als Estats Units contra diverses entitats per manipulació de tipus d’interès i de canvi. La via judicial està a punt de concloure i comportaria la recuperació dels cinc milions que es reclamaven.

Banca Privada d’Andorra no recuperarà ni un euro, ja que està fixat que és l’última a cobrar. Com que els diners no arribaran per a tots els clients s’ha de fer la quitança del vint per cent i a BPA no li arribarà res. El jutge encar­regat de la fallida va determinar, en contra de l’opinió del fiscal, que no era culposa i per tant el consell d’administració no havia de fer front al forat. En ser un banc de gestió patrimonial entre els clients que no recuperaran tot el que tenien hi ha esportistes, artistes o empresaris.

tracking