política

Visita del ministre de Comptes Públics gal

Visita del ministre de Comptes Públics gal

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Acció i Comptes Públics francès, Gérald Darmanin, visitarà demà el Principat per parlar de la cooperació en la lluita contra el contraban de tabac. El cap de Govern, Toni Martí, va confirmar ahir que ja es van trobar a París i que la reunió va ser “molt positiva”. “Se’ls va explicar que tenim singularitat pel que representa el tabac als ingressos de l’Estat. Jo entenc que aquesta visita pot acabar amb rumors i coses que s’han dit”, va afegir el cap de Govern. I és que va voler defensar la sintonia amb França després de notícies com ara que el país veí del nord vol que el preu del tabac andorrà s’acabi equiparant amb el del país veí més barat. “França és un aliat amb aquestes negociacions [amb la UE]. Un dels països que han fet possible que tinguéssim transitòria de trenta anys, que tothom deia que era impossible, és França.” Tanmateix, Martí va assenyalar que comprèn la preocupació del veí a l’entorn del contraban i que “les bones pràctiques són una cosa que desitja el govern francès i el Govern andorrà”.

L’arribada de Darmanin, que es reunirà al migdia amb Toni Martí, també té lloc després de les friccions de les últimes setmanes entre Andor­ra i París arran del polèmic informe del govern francès, en què manifestava la seva preocupació pel fet que el trafic il·lícit de cigarretes pogués finançar grups jihadistes. En el text, també s’acusava la Batllia i les autoritats andorranes d’entorpir accions anticontraban. Precisament per aquest tema, Toni Martí i Jordi Cinca van viatjar a París el mes de gener per reunir-se amb el mateix Darmanin. En la trobada ja es va abordar la col·laboració contra el contraban de tabac.

ARRESTATS TRES JOVES FRANCESOS ACUSATS DE TRÀFIC DE TABAC

Tres joves francesos van ser detinguts el 8 de març passat a Granville (Normandia) per presumpte contraban de tabac. Segons publica el diari francès La Manche Libre, els tres nois, que tenen entre 20 i 27 anys, s’haurien dedicat a la venda il·lícita de cigarretes procedents del Principat des de fa vuit mesos. La idea hauria sorgit precisament mentre estaven de viatge a Andorra i en veure que els preus del tabac eren molt més baixos que al seu país d’origen van decidir que viatjarien de tant en tant per comprar-hi la mercaderia i revendre-la a França. Es calcula que en vuit mesos haurien venut fins a 4.000 euros en tabac. El detingut de 27 anys haurà de declarar davant del jutge mentre que el segon, de 23, podria ser sancionat per la fiscalia. El més jove, de 21 anys, hauria de pagar una multa. En el moment de la detenció, que segons la policia francesa es podria haver produït només un dia després d’haver viatjat al Principat, es va enxampar els presumptes contrabandistes amb 16 cartrons de tabac i 20 paquets de tabac per cargolar. D’altra banda, els agents duaners gals van aturar un conductor a la comuna de Gaud, al sud del país, i van interceptar-li 1.000 paquets de tabac procedents d’Andorra. Segons La Dépêche du Midi, l’home era reincident.

tracking