Els sindicats veuen “abusius” els serveis mínims de la vaga

Ubach denuncia que “se’ns tracti com a terroristes” per l’article que estableix que Govern pot activar un “procediment declaratiu d’emergència” per garantir la seguretat

Els sindicats veuen “abusius” els serveis mínims de la vagaSFG

Creat:

Actualitzat:

La primera vaga de la història d’Andorra comença avui en un clima que el decret de serveis mínims aprovat pel Govern i que es va publicar dimarts en un BOPA extraordinari ha acabat d’enrarir. En primer lloc perquè els sindicats consideren que l’executiu s’ha excedit. “Són completament abusius, no hi estem d’acord”, va manifestar ahir el portaveu de la plataforma de sindicats de la Funció Pública, Gabriel Ubach. I després pel que estableix l’article 12 del citat decret. Textualment diu que “es delega al director general del departament de Tributs i Fronteres la possibilitat d’establir un procediment declaratiu d’emergència puntual en el cas de necessitat imperiosa, per tal de garantir la seguretat de les instal·lacions i la llibertat de circular lliurement pel territori nacional i d’entrar i sortir del país”. “Hem de lamentar que es tracti els treballadors i treballadores de l’administració com si fóssim terroristes”, va denunciar Ubach, que va deixar clar que “es tracta d’una mobilització pacífica perquè tot­hom vegi el nostre descontentament perquè no han volgut dialogar ni consensuar la llei”. El portaveu sindical va instar l’executiu a rectificar en l’article 12. “Aquí algú hauria de demanar disculpes.”

Etiquetes:

Els serveis mínims

Ubach va assenyalar que “els serveis essencials han d’estar garantits”, però que el Govern ha dissenyat una planificació que s’excedeix. “Si en una àrea hi ha dues persones i una ha de treballar això ja és el 50%. No s’ha fet de la manera que s’hauria de fer”, es va queixar. En un comunicat el Govern va explicitar que “els serveis d’atenció a la ciutadania de l’administració estaran en funcionament durant els dos dies”, i que “de la mateixa manera s’informa que tots els centres escolars del país romandran oberts en el decurs de les dues jornades”. Quant als centres educatius de l’escola andorrana, el decret fixa que a cada escola haurà de treballar un membre de l’equip directiu, un professor per cada tres grups de classe del nivell de maternal, i un professor per cada quatre grups de classe dels altres nivells, mentre que per atendre els nens de maternal hi ha d’haver un col·laborador educatiu per cada dos grups de classe.

El Sindicat d’Ensenyament Públic (SEP) preveu que l’aturada la secundi un vuitanta per cent de la plantilla de col·laboradors, mestres, professors i personal tècnic, i la meitat dels comandaments. Ubach va assenyalar que per a la resta de l’administració i de cossos especials la previsió de treballadors que s’afegiran a la vaga també rondaria el 75%. Va lamentar “les pressions” que haurien patit treballadors eventuals perquè no se sumin a la mobilització. “Nosaltres els hem recomanat que facin el que creguin convenient perquè no podem garantir que no hi hagi repercussions en la seva feina”, va apuntar el portaveu sindical.

A les duanes els serveis mínims hauran de ser de tres agents a la de Sant Julià de Lòria i de dos a la de Porta. La intenció dels que hi treballin és fer vaga de zel i, per tant, complir de manera estricta les seves funcions o, el que és el mateix, seran molt escrupolosos en la revisió dels vehicles que traspassin les fronteres, la qual cosa es podria traduir en retencions notables. Fonts del col·lectiu van indicar: “Farem la nostra feina.”

Govern i comuns

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, va advertir els duaners que “tots reconeixem el dret a vaga però la vaga de zel no està regulada enlloc. Els agents de duana han de respectar els serveis mínims”. I sobre el polèmic article 12 va respondre a la denúncia sindical que “és el mateix que el 2014 [per l’aturada de duaners], no s’ha tret arran de la vaga demà”. Pel que fa als serveis mínims –que el PS també va denunciar com a abusius– va afirmar que “és una obligació que tenim el fet de garantir a la ciutadania que la vaga els afecti el mínim possible”.

L’aturada també incidirà en els comuns d’Escaldes i la Massana, els sindicats del quals s’hi han sumat. El de la capital ha optat per no sumar-s’hi perquè la nova junta tot just ha agafat les regnes però ha expressat “solidaritat”.

tracking