Ld'A veu marge per evitar l'aturada i el PS critica la retallada de drets

DA creu que la decisió dels sindicats és “extrema” i que en el diàleg s’ha “avançat”

Ld'A veu marge per evitar l'aturada i el PS critica la retallada de dretsARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Liberals (Ld’A) i el Partit Socialdemòcrata (PS) van criticar ahir el Govern per haver arribat a aquest atzucac. El president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, va lamentar que una reforma “tan important” no s’hauria hagut d’abordar al final de la legislatura ni “amb presses”. “En un tema tan important com aquest i amb el calendari que es tira a sobre no ajuda sota cap concepte a l’hora de trobar consensos i assolir una reforma enquistada perquè fa temps que se’n parla”, va dir Gallardo, que alhora va deixar una escletxa oberta perquè finalment es pugui arribar a un acord.

Etiquetes:

Gallardo va explicar que encara no es posen “en escenari de vaga general” fins que no hi hagi una resposta definitiva de les quatre reivindicacions essencials dels funcionaris. “Hi ha quatre punts que encara poden acabar de ser decisoris a l’hora de convocar [la vaga] finalment o no”, va dir Gallardo, que va afegir que no li agradaria que les aturades es produïssin. Amb tot, va apuntar que no és gaire optimista i va lamentar que han de fer una valoració de les negociacions des de “l’absolut desconeixement”. “No s’entén que gairebé tot el país parli de la reforma i que el text no ens hagi arribat ni en forma d’esborrany”, va criticar Gallardo.

El conseller general del PS, Pere López, també va fer referència al fet que la formació no ha estat a les taules de diàleg. El candidat a cap de Govern de la formació va afegir que la decisió de convocar aturades per dijous i divendres és una “conseqüència esperada de la poca capacitat de diàleg del Govern”. López va denunciar que l’executiu “ha menystingut” durant l’últim any tant els sindicats com els treballadors privats a través del codi de relacions laborals. “Sabem que aquest Govern aquest any està retallant els drets laborals dels treballadors en l’àmbit públic i privat i que a més es posa en posició de força fregant el menysteniment en molts àmbits”, va etzibar López. Pel que fa als serveis mínims, López no va voler entrar en el fons de la qüestió, però va admetre que entén que “evidentment les qüestions de seguretat i de salut pública han d’estar garantides”. El conseller general del PS va afirmar que les aturades poden servir per “valorar el que aporta cada dia el sector públic”.

D’altra banda, el grup parlamentari de DA va emetre un comunicat en què no comparteix la mesura dels sindicats, tot i que la respecta. Al text, el grup titlla la mesura adoptada “d’extrema” malgrat “el procés de negociació i de diàleg” que ha permès “avançar”. Alhora, DA va assegurar que a la comissió treballaran les propostes per recollir “al màxim possible la voluntat de tothom”. DA va reiterar que l’objectiu de la reforma és aconseguir una administració “organitzada, professional, moderna i sostenible”. Tot i reconèixer que no s’han assolit tots els acords en els punts de discussió, el grup parlamentari va assegurar que els avenços que s’han fet són “positius”.

Per la seva banda, els consellers generals d’Unió Laurediana (UL) i els independents de la Massana tenen previst reunir-se avui dimarts per fer una valoració de la situació.

Desequilibri laboral

Des de la patronal, el president de la PIME, Marc Aleix, va explicar que troba “normal” que facin vaga perquè “són els que estan condicionant dins d’Andorra”. A més, Aleix va ironitzar sobre les aturades i va considerar que “potser el que tindran són dos dies de festa”. El president de la PIME considera que Andorra té “uns problemes molt seriosos” que s’hauran d’afrontar, com ara el dels funcionaris. El president de la PIME també va criticar el desequilibri entre les condicions que tenen els funcionaris i els treballadors del sector privat. “No dic que n’hi hagi massa o massa pocs, de funcionaris; el que dic és que no pot ser la diferència de condicions que tenen uns i altres”, va dir Marc Aleix.

L'APAEA ESPERA QUE LA VAGA GENERI EL "MÍNIM" TRASTORN

Fonts de l’Associació de Pares d’Alumnes de l’Escola Andorrana (Apaea) van expressar que respecten el dret de vaga dels funcionaris, i conseqüentment dels docents de les escoles que es vulguin sumar a aquesta convocatòria dijous i divendres. Des de l’associació van reiterar, però, que esperen que el desenvolupament de la vaga generi, en la mesura de les possibilitats, el mínim trastorn possible per a les famílies. En aquest sentit, fonts de l’Apaea van confirmar que, a falta de saber els serveis mínims, el servei de menjador escolar estarà garantit durant els dos dies en què hi hagi la convocatòria. Finalment, l’associació va expressar que no descarten reunir-se abans de dijous amb els pares i mares de l’alumnat, però van manifestar que esperen que Govern, a qui consideren el darrer responsable del servei escolar, gestioni adequadament els possibles trastorns d’horaris o de rutines que pugui generar la vaga dijous i divendres, ja que les mateixes fonts van assegurar que ahir a primera hora de la tarda “molts pares no s’han assabentat” de la convocatòria.

tracking