reportatge

Els polítics del futur

Un grup d’estudiants va aprovar ahir simbòlicament diverses lleis al Consell General. La debatuda amb més passió va ser la de doble nacionalitat.

Els polítics del futur
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La doble nacionalitat, la igualtat entre gèneres o l’acollida de refugiats són temes de plena actualitat al Principat que ahir a la tarda vint-i-vuit estudiants de secundària representants dels tres sistemes educatius van tractar en seu parlamentària.

Ho van fer en el marc de la setzena edició del Consell General dels joves, una simulació d’una sessió ordinària que va servir perquè els adolescents diguessin la seva sobre les sis proposicions de llei del seu particular ordre del dia. La mesura que va provocar més passió entre els joves va ser l’aprovació de la doble nacionalitat. Uns van defensar la compatibilitat per motius sentimentals o per facilitar els viatges. “Acabaria amb les desigualtats, perquè hi ha molts residents que se senten andorrans però no poden participar en la vida pública”, va afirmar Arian Checchi. Els detractors, com l’Ariadna Lladó, però, van sostenir les seves raons amb fermesa. “Donaria privilegis a les persones que no són d’aquí i no tenen el sentiment de país”, va argumentar.

L’aprovació de la proposició sobre l’acollida de refugiats també va engrescar un debat força homogeni en les proposicions sobre la igualtat de gènere, aprovada per una àmplia majoria, i l’esport-estudi. “Hem de posar-nos en la pell de qui ho passa malament”, va dir Frederic García. “Abans de mirar pels de fora s’ha de fer pels de dins”, va rebatre Josep Pubill.

Dues propostes més van referir-se a les addiccions: la mesura per reduir el consum de drogues entre els joves va ser l’única rebutjada. El síndic general, Vincenç Mateu, que va moderar el debat, va recordar que algunes de les propostes, com ara la llei dels refugiats, ja estan presents al Consell.

tracking