accident forapista

Un guia de muntanya mor a causa d'una allau

El guia d’alta muntanya Borja Ayed, de 34 anys, va perdre la vida ahir mentre feia tasques de preparació del Freeride Wold Tour

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un resident de 34 anys de nacionalitat espanyola va perdre la vida ahir a primera hora de la tarda després de no poder superar una aturada cardiorespiratòria en quedar atrapat per una allau a la zona forapista tancada al públic del Baser Negre, a Arcalís. Es tracta del guia d’alta muntanya Borja Ayed, que va morir mentre es trobava fent tasques de preparació del Freeride World Tour amb una segona persona, un altre guia d’alta muntanya de nacionalitat francesa de 32 anys. Al tancament de l’edició restava ingressat a l’hospital de Meritxell amb “lesions importants” al genoll, segons fonts del centre.

Els fets van succeir pels volts de dos quarts d’una del migdia, hora en què els bombers van rebre l’avís del company del finat i van activar els equips de muntanya. La boira que hi havia a la zona va impedir traslladar els agents en helicòpter fins al lloc dels fets i van haver desplaçar-se fins a la zona de l’allau amb màquines trepitjaneu i motos de neu. En arribar, personal d’emergències de l’estació d’Arcalís ja estava fent tasques de reanimació a Ayed. Evacuat a una zona segura pels equips de rescat se li van continuar practicant maniobres d’ERP. Poc després va ser traslladat en helicòpter fins a l’hospital en estat crític, on els metges no van poder fer res per salvar-li la vida.

L’allau es va produir prop del túnel del port Rat, dins del domini de l’estació d’Ordino Arcalís, i la víctima mortal va poder ser localitzada amb facilitat pels equips de rescat gràcies al senyal emès per l’ARVA que portava. El risc d’allaus ahir a les muntanyes d’Andorra era de 4 sobre 5 i les condicions meteorològiques havien portat Vallnord a obrir només la zona baixa d’Arcalís i a tancar el sector d’Arinsal.

Guia de muntanya qualificat

Borja Ayed era un guia de muntanya qualificat i malgrat la seva joventut comptava amb molta experiència en aquest camp. El finat era guia de muntanya de l’equip de guies de Grandvalira. Aquest domini i el de Vallnord van lamentar ahir a través de les xarxes socials la mort del resident espanyol. Ayed també col·laborava amb el Grup Pirinenc d’Andor­ra, on era responsable de l’escola d’escalada i alpinisme.

Originari de la ciutat espa­nyola de Madrid, el guia d’alta muntanya residia al Principat des de feia uns cinc anys. Persones molt properes a Ayed en van destacar l’àmplia formació que tenia en el seu camp i el van considerar un dels millors guies d’alta muntanya del Principat. Era una persona molt coneguda a la Massana i també a Ordino.

Suspensió d’actes

Els responsables del Freeride World Tour, competició amb la qual el guia d’alta muntanya estava col·laborant quan va ser sorprès per l’allau, van indicar ahir que la prova que s’ha de realitzar a Andorra es durà a terme quan les condicions de seguretat ho permetin. Descartada la realització avui, l’organització té fins dimecres 7 de març per dur a terme la prova. Avui, per exemple, pot decidir o no que la competició es faci demà.

El que sí que s’ha suspès han estat totes les activitats paral·leles a la celebració de la prova andor­rana del Freeride Wold Tour. Avui estava prevista la cerimònia d’inauguració i una sessió de signatures del participants en la competició. Demà estava programada una festa oficial del Freeride World Tour al Centre de Congressos d’Ordino que tampoc se celebrarà, així com els actes organitzats per diumenge.

Des de l’organització andorrana de l’esdeveniment esportiu s’està valorant la possibilitat de retre homenatge al guia de muntanya que va perdre la vida ahir a Arcalís tot i que encara no hi ha res decidit.

PROTECCIÓ CIVIL RECOMANA NO PRACTICAR ESQUÍ DE MUNTANYA NI FER FORAPISTA

El risc d’allaus es mantindrà durant tota la jornada d’avui molt fort en una escala de perill de 4 sobre 5. Segons va explicar al Diari el director de Protecció Civil, Francesc Areny, tant demà com els propers dies les condicions de la neu recomanen no practicar l’esquí de muntanya en zones no marcades ni tampoc l’esquí forapista. Avui està previst que pugin les temperatures i que surti el sol, fet que pot comportar, segons Areny, que hi hagi esllavissades de neu no controlades. També va explicar que hi ha molta neu en zones d’alta muntanya que no està estabilitzada i que això pot comportar que el risc d’allaus sigui molt pronunciat no només aquests darrers dies d’hivern, sinó també durant la primavera. El director de Protecció Civil va assenyalar que hi ha molt gruix de neu a tot arreu i que el risc d’allaus hi serà a totes les cares; nord, sud, est i oest.

Al vessant sud de les munta-nyes d’Andorra el gruix de neu va des dels 20 centímetres a 1.500 metres d’altitud fins als tres metres a les zones més altes. Al vessant nord el gruix va dels 10 centímetres a les cotes més baixes als 2,5 metres a les més altes. Per sota dels 2.000 metres d’altitud hi pot haver despreniments naturals de neu.

Un guia de muntanya mor a causa d'una allau

Un guia de muntanya mor a causa d'una allau

Un guia de muntanya mor a causa d'una allau

Un home mor en quedar atrapat per una allau a Arcalís

tracking