justícia

El Constitucional avala la condemna a un carceller

No admet a tràmit el recurs contra la suspensió de dos anys del funcionari

El Constitucional avala la condemna a un carceller

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional (TC) no ha admès a tràmit el recurs d’empara interposat per l’advocat d’un funcionari de presons condemnat primer per Corts i després pel Superior a dos anys de suspensió de l’exercici del seu càrrec i a vint mesos de presó condicional per abusos sexuals a una interna de la Comella i a una professora del centre. El carceller havia demanat l’empara de l’alt tribunal en considerar vulnerats els drets a la jurisdicció, a la presumpció d’innocència i a un tribunal imparcial reconeguts a l’article 10 de la Carta Magna. En l’escrit demanava que el TC reconegués la vulneració dels drets esmentats, que declarés nul·les la sentència del Superior i la desestimació de l’incident de nul·litat d’actuacions dictat per aquest mateix tribunal, i que la causa tornés al moment anterior al pronunciament de la sentència en segona instància perquè se’n dictés una altra que respectés els drets presumptament vulnerats.

En l’escrit presentat al TC, la defensa del funcionari al·legava que el seu client havia estat condemnat únicament sobre la base de les declaracions de les víctimes i que això havia vulnerat el dret a la presumpció d’innocència, perquè en cas de dubte aquest ha de ser favorable a l’acusat. També posava en relleu que els elements provatoris amb els quals se sustentava la sentència eren insuficients per provar la culpa del carceller i que en no tenir en compte les proves que acreditaven la seva innocència el tribunal que el va jutjar no havia estat imparcial.

La sala penal del Superior es va negar a l’acceptació del recurs d’empara recordant que en casos d’abús sexual preval la declaració de la víctima quan només es té aquesta com a prova directa, i assenyalant que els dos anys de suspensió, que no comporten l’expulsió del cos del carceller, “són moderats atesa la gravetat dels fets”. La fiscalia va assenyalar que les resolucions impugnades estaven fonamentades en dret i agafava com seus els arguments del Tribunal Superior.

El TC, després de recordar que no és una tercera instància i que la seva tasca es vetllar pel respecte als drets constitucionals i perquè les resolucions judicials no siguin arbitràries, no admet a tràmit el recurs en considerar que les del Superior no ho són i “estan motivades i fonamentades en dret”.

tracking