UNIÓ EUROPEA

Andorra renunciarà a la UE si l'acord inclou la fiscalitat

Ubach afirma que Andorra renunciarà a associar-se a la UE si obliga a equiparar el preu del tabac al dels països de l’entorn

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra renunciarà a signar un acord d’associació amb la Unió Europea si es vol incloure la qüestió de la fiscalitat en les negociacions i s’obliga per tant a apujar el preu del tabac. La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va assegurar ahir que si la UE “insisteix en la fiscalitat, no podrem continuar amb la negociació d’aquest acord”. “En el cas que la fiscalitat es vulgui posar dins l’acord d’associació Andorra malauradament no podrà signar-lo”, va afirmar ahir Ubach en declaracions als mitjans de comunicació durant la inauguració de l’exposició Llegir i escriure amb Anna Frank que es va celebrar al vestíbul del Consell General.

Ubach es va pronunciar en aquests termes després que Brussel·les posés sobre la taula de negociacions en les darreres trobades la demanda de França per reduir el diferencial de preus del tabac entre Andorra i la resta de països de la UE. Una qüestió que fins llavors s’havia mantingut fora de les converses de l’acord ja que s’havia respectat la voluntat de la delegació andorrana de garantir la sobirania fiscal del país. Segons va poder saber el Diari, arran de les pressions franceses, la UE va plantejar la proposta d’equiparar el preu del tabac al d’Espanya, situat en els 4,3 euros de mitjana, extrem que la delegació andorrana va rebutjar amb el compromís d’aportar propostes alternatives que vagin encaminades a reforçar la lluita contra el contraban. Segons van explicar ahir fonts coneixedores de la negociació, el Govern va fer saber a Brussel·les que no acceptaria l’exigència relativa al preu del paquet de tabac. En aquest context, Ubach va assenyalar que el tema de la fiscalitat “és un dels punts essencials” per a Andorra però va destacar que encara que hi ha marge i per tant espera que no s’arribi “a aquest punt límit”. La titular d’Afers Exteriors va apuntar que la UE “sempre ha estat molt comprensiva i sempre ha escoltat la posició andorrana” i per tant “en cap moment vol enfonsar Andor­ra”. “Al contrari, el que vol és col·laborar i arribar a una solució de consens amb el tema del tabac”, va sentenciar.

Ubach va explicar que al llarg de les diferents trobades Andorra ha deixat clar a la UE i als estats membres que “no vol que la fiscalitat estigui dins l’acord”. En aquest sentit, va apuntar que “la UE entén que la nostra és una posició raonable i raonada i per tant esperem que tot avanci de la millor manera”. “Farem el millor perquè les negociacions avancin i acabin amb un resultat positiu”, va concloure, advertint que el detall de les converses “no es poden explicar” perquè “les negociacions és un exercici molt delicat i molt complex”.

PINTAT TORNA A DEMANAR SER OBSERVADOR ACTIU A BRUSSEL·LES

El president del grup parlamentari mixt, Josep Pintat, ha tornat a demanar participar a les negociacions amb la UE com a observador actiu. Una proposta que el trencament del grup liberal va fer que no s’arribés a materialitzar tot i la voluntat del cap de Govern de fer participar els grups parlamentaris en les reunions. El conseller general d’UL Josep Majoral va reclamar “que s’activi la figura de l’observador” i que els parlamentaris lauredians com també els independents de la Massana tinguin accés a la informació sobre les negociacions de l’acord d’associació. Amb tot, deixa a decisió de Toni Martí la manera com s’ha de vehicular la participació. “Ara no sé si han de continuar sent els tres presidents o no, però s’hi ha de poder assistir. El com està a mans del cap de Govern, però no ens tanquem a res”, va declarar al Diari.

Majoral va criticar que les informacions que els arriben de les negociacions els generen “sorpresa, preocupació i desconcert”. Sorpresa perquè a la UE hi ha un diferencial de preus del tabac “brutal” entre els països i no entenen que la comparativa s’hagi de fer amb Espanya. Preocupació perquè el tabac “és un puntal” de l’Estat i els canvis poden afectar els sectors industrial, agrícola i comercial i desconcert perquè els arriben notícies contradictòries.

De la seva banda, la consellera independent Sílvia Bonet va alertar de la “discriminació” que suposaria haver d’igualar el preu del tabac al d’Espanya i va afirmar que això suposaria perdre “l’atractiu d’Andorra per la part espanyola”, fet que perjudicaria el sector turístic. És per això que va dir que espera que “el Govern apreti sobre aquest tema”. Des del PS, Liberals d’Andorra i SDP van evitar valorar l’estat de la qüestió per manca d’informació al respecte.

Andorra renunciarà a la UE si l'acord inclou la fiscalitat

tracking