Afers socials

Els menors víctimes d'abusos hauran de declarar pels fets només un cop

L’objectiu és que relatin una única versió per evitar que recordin el cas vàries vegades

Espot parla de la Infància
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els menors víctimes d’abusos hauran de declarar només una vegada durant el procés judicial. Aquest és un dels punts més destacats del projecte de llei dels drets de la infància i de l’adolescència en què treballen conjuntament el Govern i els representants de les institucions que vetllen per preservar els drets dels menors. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va explicar ahir després de la reunió amb la resta d’actors que aquesta mesura permetrà que les víctimes evitin recordar aquesta “experiència traumàtica”.

D’aquesta manera, es preveu que els menors afectats per aquests casos puguin fer una única declaració amb la intervenció de tots els intervinents en un procés judicial, és a dir, davant de l’advocat defensor, el batlle i el ministeri fiscal alhora. Aquest registre seria suficient per utilitzar-lo com a prova i per tant, el menor no hauria de tornar a declarar mai més sobre aquests fets. Aquest procedir quedarà estipulat en el nou text en què s’està treballant, si bé el mateix Espot va reconèixer ahir que actualment ja s’estan posant en marxa mecanismes pràctics “els menys lesius possibles” per als menors. Amb tot, el procediment ordinari actual segueix un protocol més extens que consisteix a declarar primerament davant de la policia, després davant del batlle instructor i, en cas que el procés evolucioni, fer-ho novament en el judici oral. “Avui en dia ja s’intenta evitar aquestes declaracions successives i haver de viure o reviure una experiència traumàtica”, va explicar Xavier Espot, que va admetre al mateix temps que ara no hi ha una norma clara que empari l’obligatorietat de fer una única declaració.

El nou text també preveu que els treballadors del departament d’Afers Socials tinguin més competències a l’hora de tractar nens i nenes en situació de risc o de desemparament i evitar al màxim altres processos judicials per protegir els infants. El text també fa èmfasi a donar drets i capacitat de decisió als nens i adolescents en funció de la seva edat i del seu grau de maduresa. El Govern va acordar amb la resta d’actors donar de marge fins al mes d’abril perquè els membres de la comissió d’experts puguin fer aportacions concretes al text legislatiu que l’executiu preveu entrar a tràmit parlamentari abans de l’estiu. En aquest sentit, Xavier Espot es va mostrar optimista i esperançat que la llei s’aprovi abans que s’acabi l’actual legislatura. La d’ahir va ser la segona trobada dels representants del Govern amb els representants dels diferents organismes, després de la primera reunió que es va celebrar el mes de setembre de l’any passat. El text també preveu regular d’una manera més concreta l’acolliment.

LA INVESTIGACIÓ PER L'AGRESSIÓ A UN DETINGUT CONTINUA OBERTA

Xavier Espot també va explicar ahir davant dels mitjans de comunicació que el procés judicial per l’agressió a un detingut per part d’un policia continua obert. Per tant, s’han obert més diligències penals per esbrinar si hi va haver altres agents del cos implicats en el maltractament d’un arrestat mentre estava emmanillat a la comissaria de la policia. Els fets van tenir lloc la matinada de diumenge. Espot va explicar que hi ha un “procés judicial incoat” però va dir que no podia fer cap més comentari sobre una ordenança penal. A més, el titular d’Afers Socials, Justícia i Interior va assegurar que estaran en espera del procés i que en funció d’aquest adoptaran mesures. Amb tot, va afirmar que no vol prejutjar la responsabilitat de cap altra persona més enllà de la que ja ha estat condemnada i expulsada.

Els menors víctimes d'abusos hauran de declarar pels fets només un cop

tracking