La fiscalia insisteix a extradir l'ultra finlandès

La defensa s’oposa al recurs del ministeri públic i creu que se’l persegueix per les seves idees

La fiscalia insisteix a extradir l'ultra finlandèsARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La fiscalia va demanar ahir al Tribunal Superior d’extradir el polític i periodista finlandès Ilja Janitskin, reclamat per presumptes delictes de discriminació i incitació a l’odi, calúmnies, amenaces no condicionals o violació de secrets en l’àmbit laboral i contra la propietat intel·lectual. El ministeri públic, que va recórrer contra la sentència de Corts que denegava l’extradició de Janitskin, va considerar que el mateix tribunal és el que havia de demanar la informació complementària que faltava durant el procés i no el Govern. En la interlocutòria, s’estipulava que era l’executiu qui havia d’aportar més documentació. La fiscalia va afegir que durant el procés judicial per decidir l’extradició d’un pres serbi condemnat per robar a la joieria l’Art d’Or, es va acceptar incorporar informació enviada per part de Sèrbia. Va considerar, així, que aquest cas va marcar jurisprudència. Corts va fer públic dimecres que el pres serbi serà extradit al seu país quan acabi la condemna al Principat.

Etiquetes:

La defensa, que s’oposa al recurs de la fiscalia, va manifestar que la interpretació del ministeri fiscal per determinar qui havia d’aportar la informació era “esbiaixada” i que a qui li correspon aportar més documentació és al Govern. A més, va recordar que alguns documents van arribar al tribunal fora del termini establert i a d’altres que sí que estaven integrats a la causa els faltava la traducció en algun dels tres idiomes amb els quals treballa la justícia andorrana: català, castellà i francès. A més, va apuntar que en alguns casos també faltaven els documents originals i que amb la manca de documents no es permetia a l’acusat defensar-se plenament. “És un nyap processal”, va dir l’advocat de Janitskin. Tant ell com el seu client van denunciar que la demanda de Finlàndia té “caràcter polític” i que existeixen motius per entendre que la petició “està motivada” per perseguir una persona per motius de religió, de raça i d’opinions polí­tiques.

Amenaçat pels jihadistes

Janitskin, que actualment es troba en arrest domiciliari monitorat, va reiterar que es considera víctima d’una “persecució política” i que voldria acabar a Andor­ra el tractament mèdic al qual s’està sotmetent per curar-se d’un càncer. Preguntat per quin motiu va venir al Principat, l’home va explicar que ho va fer perquè va pensar que s’hi sentiria més segur, ja que quan era a Espanya els jihadistes el van amenaçar “per parlar malament d’ells”. Janitskin, que finalment no es va presentar a les eleccions presidencials del seu país, sí que té la intenció de concórrer a les eleccions al Parlament finlandès previstes per a l’any que ve.

tracking