Funció pública

El comú d'Escaldes s'afegeix a la vaga de l'administració

La presidenta de la unió sindical escaldenca diu que secunden les accions de protesta “en solidaritat amb els companys”

Creat:

Actualitzat:

Els treballadors públics d’Escaldes aniran a la vaga. La Unió Sindical de Treballadors del comú d’Escaldes-Engordany (USTCEE) ha acordat “secundar i participar en les accions de protesta proposades per la Plataforma de Sindicats de l’Administració Pública”. Ho va confirmar ahir la presidenta de la USTCEE, Aurora Baena, que va fer èmfasi en el fet que la decisió es va prendre per “unanimitat” i “en solidaritat amb els companys”, perquè el Govern “ha vulnerat els drets sindicals” i perquè cal que “es negociï la reforma de la Llei de la Funció Pública amb el funcionariat”.

Aurora Baena va manifestar que aquesta “és una decisió que no es pren contra el comú, sinó que és un dret de tots que volem garantir”. El personal comunal es regeix, de fet, segons les ordinacions de cada corporació i, malgrat que s’aprovi la llei de la Funció Pública com es proposa, els comuns no hauran de decidir fins més endavant si la despleguen. Baena va assegurar que amb el comú s’ha creat “una taula de negociació” per pactar els serveis mínims “i garantir el dret a la vaga”, i va mostrar-se confiada que “tot això serà possible”. El comú d’Escaldes té uns 300 treballadors, si bé només un centenar són afiliats del sindicat, va apuntar Aurora Baena. Tot i així, la presidenta de la USTCEE va puntualitzar que “a la vaga hi pot anar qui vulgui, no cal estar afiliat”.

Reglament propi comunal

La cònsol major, Trini Marín, va admetre que la primera reacció en saber que els treballadors s’unien a la vaga va ser “de sorpresa”. Marín va manifestar que el comú “té el seu propi reglament, els treballadors tenen triennis, aquest any precisament ha tocat pagar els triennis que pertocaven al 50% del personal, s’ha augmentat el corresponent a l’IPC i complim el reglament pur i dur”. Marín va destacar que “no s’ha fet cap modificació ni s’ha decidit fer-la, no hem parlat de res”.

La cònsol major va afegir que encara desconeixen quantes persones faran vaga, però va recordar que “en llocs més sensibles com el servei de circulació o una escola bressol on hi ha nens petits s’ha de garantir un servei”. Marín va demanar que els serveis mínims impliquin “més del 50%” de la plantilla al servei de circulació però també a les escoles bressol. A la resta d’àrees, el comú demana serveis mínims del 30%.

Més temps de preavís

El preavís de 48 hores abans de qualsevol protesta és l’acordat per la Plataforma de Sindicats de l’Administració en una reunió mantinguda ahir. El president de l’Associació de Bombers d’Andor­ra (ABA), Joan Torra, va afirmar que “les associacions de pares i mares de les escoles havien demanat una mica més de temps, no són ni les 72 hores que deia Govern ni les 24 hores que proposàvem”. Els representants sindicals tenen prevista dilluns una reunió amb Govern on es demanarà si les propostes que els han fet “són aquestes o és un pas per començar a negociar” i on es parlarà dels serveis mínims. “És responsabilitat del Govern decidir-los i que aquests respectin el nostre dret a vaga”, va dir Torra.

Liberals d’Andorra va valorar positivament ahir la proposta de Govern d’oferir jornada intensiva a tots els funcionaris. “Totes les propostes de consens que serveixin per obrir i esgotar totes les vies de diàleg abans de la vaga les veiem bé”, va explicar el conseller Jordi Gallardo, el qual va cridar a fer tots els esforços per evitar la situació de “bloqueig” que comportaria l’aturada dels funcionaris. “El gest de Govern és positiu”, va dir, tot i que va remarcar que “el debat de la Funció Pública va més enllà de si la jornada ha de ser reduïda o no”.

El comú d'Escaldes s'afegeix a la vaga de l'administració

tracking