reforma del funcionariat

Funcionaris, intensiu de 7,5 hores

El Govern proposa als funcionaris un intensiu de 7,5 hores que suposaria treballar seguit cada dia i fer 37,5 hores setmanals.

Funcionaris, intensiu de 7,5 hores

Creat:

Actualitzat:

L’oferta de compaginar la vida laboral i familiar que va fer el Govern dimarts als sindicats de funcionaris passa per la creació d’un sistema intensiu per a tots els empleats públics que signifiqui treballar set hores i mitja seguides cada dia. El model, similar al que s’aplica a la justícia, es basa en el fet de repartir les 37,5 hores que s’estan treballant actualment a l’administració en cinc jornades laborals idèntiques. El servei no es reduiria, ja que s’establirien diversos torns, segons fonts coneixedores de la proposta, per mantenir el mateix horari d’atenció i servei. Per exemple, el torn de cobertura de servei es mantindria de vuit del matí a dos quarts de sis de la tarda. Alguns funcionaris farien de vuit a dos quarts de quatre i altres de les deu del matí a dos quarts de sis. Les mateixes fonts van indicar que es tracta d’una proposta de sortida per ajudar a conciliar la vida laboral i la familiar, i que s’hauria de treballar i especificar amb els funcionaris.

Un text "poc treballat"

La proposta de Govern per fer jornada intensiva va agafar de sorpresa els grups parlamentaris, que se’n van assabentar a través de la premsa. El conseller general d’SDP, Víctor Naudi, va dir que l’oferta “demostra que el Govern no sap on va i que la proposta no estava prou treballada”. “És una evidència que les coses no s’han fet bé i que el Govern va a la deriva”, va expressar Naudi. Per la seva banda, la consellera general del PS, Rosa Gili, va dir que “la impressió és que això sembla un mercadeig de fireta”, i va afirmar que l’oferta d’ara de l’executiu és una manera “poc seriosa de plantejar les coses”. “Semblen les reaccions d’un Govern desesperat que perd el nord sota la pressió”, va etzibar Gili. El conseller independent de la Massana i alhora membre del grup mixt Joan Carles Camp va afirmar que “encara hi ha temps per al diàleg”. “No entenem una vaga quan [la llei] no ha entrat a tràmit parlamentari”, va manifestar Camp, que va proposar crear una taula tripartida amb els grups parlamentaris si no s’arriba a cap acord.

Els duaners no han decidit

El sindicat de duaners encara no ha decidit si farà vaga i el secretari general, Josep Sinfreu, va exclamar com era possible que totes les parts ja estiguessin preparant-se per a aquesta mesura sense haver esgotat totes les vies de diàleg. “Nosaltres ens reunirem dilluns i serà quan decidirem si ens hi sumem o no, o quines iniciatives pròpies prenem, però sembla que tothom hagi tirat la tovallola abans d’hora. Encara queden dies i les coses podrien canviar”, hi va afegir. Sinfreu va destacar que “la proposta de Govern no compleix les nostres expectatives i crec que s’hauria de tornar a asseure amb els representants sindicals per evitar la vaga”.

Joan Torra, president de l’Associació de Bombers d’Andorra (ABA), va dir que van tenir coneixement d’una proposta per millorar la conciliació de la vida personal i laboral, però que no va ser concretada. Torra hi va afegir que ara “no és el moment d’estar negociant una llei”, sinó negociant “el tema de la vaga”. “L’objectiu de la vaga és tornar a asseure’ns per negociar des de zero la llei de la Funció Pública”, va dir. Pel que fa als serveis mínims, el president de l’ABA va assegurar que no hi ha hagut cap acord, sinó que els ho han imposat. “No pot ser que els bombers que som necessaris cada dia se’ns digui que són els mateixos que els serveis mínims.” El portaveu del sindicat penitenciari, Sergi Teixeira, va dir que no podran fer vaga com la policia, però que secunden “l’acció dels companys de la Funció Pública”, i va explicar que en la reunió d’avui dels sindicats es posarà sobre la taula la proposta del Govern.

ELS EMPLEATS PÚBLICS D'ESCALDES DECIDIRAN AVUI SI FARAN VAGA

Els treballadors del comú decidiran demà si fan costat a la resta de sindicats i van a la vaga. La decisió la prendran després de reunir-se i avaluar les explicacions que els van donar ahir els representants sindicals de la Funció Pública. La presidenta, Aurora Baena, va dir que volien saber de primera mà l’estat de les negociacions amb el Govern abans de prendre la decisió.

tracking