Funció pública

El Govern convoca els sindicats per acordar els serveis mínims de la vaga

Els representants sindicals es reuniran amb Martí i els ministres dels àmbits afectats

El Govern convoca els sindicats per acordar els serveis mínims de la vagaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha convocat tots els sindicats de l’administració a una reunió per consensuar els serveis mínims de la vaga de funcionaris que està previst que es dugui a terme del 19 de febrer al 19 de març. Serà en una trobada que tindrà lloc dimarts a les dotze de migdia a l’edifici administratiu de Govern i que estarà comandada pel mateix líder de l’executiu, Toni Martí. Tot i així, està previst que també hi assisteixin els ministres dels sectors afectats per la vaga, com són la de la Funció Pública, Eva Descarrega; el d’Educació, Eric Jover; i el d’Afers socials, Justícia i Interior, Xavier Espot. Els dirigents de les organitzacions sindicals van rebre ahir una carta signada per la ministra Descarrega on els convoca a mantenir una trobada “per consensuar els serveis mínims necessaris de la vaga general i altres qüestions d’interès en el marc de la reforma de la funció pública”.

En la reunió s’exposaran les propostes de serveis essencials a cada sector que hauran elaborat els diferents ministeris a instàncies del cap de Govern, que els va sol·licitar garantir aspectes “essencials” com la seguretat, els bombers o les escoles. De la seva banda, Jover ja va enviar una carta abans-d’ahir al secretari general del Sindicat de l’Ensenyament anunciant-li la reunió per plantejar “mesures correctores” a les escoles de cara a les aturades.

Els sindicats ja van explicar que accepten que els serveis mínims els dicti Govern, que és qui té la potestat per fixar-los, però van deixar clar que s’hauran de negociar i que hauran de ser compatibles amb el dret a vaga reconegut a la Constitució. Algun col·lectiu, com és el cas dels bombers, ja ha deixat clar que aquest serà un tema conflictiu perquè de normal ja estan “sota mínims” per la manca d’efectius.

La negociació dels serveis bàsics es preveu, doncs, complexa. El Govern disposa d’un informe jurídic que en cas de desacord l’autoritza a recórrer als agents de policia, que no poden fer vaga, per tal de cobrir aquells serveis que puguin quedar descoberts. Un extrem que rebutgen de ple els sindicats, com també s’oposen a avisar de les aturades amb més de 24 hores d’antelació, tal com els ha requerit l’executiu. Els col·lectius decidiran els dies de les aturades el mateix dilluns 19 de febrer, data d’inici de la vaga. Aquell dia hi ha prevista una assemblea del SEP i de la policia per acordar les accions.

tracking