Justícia

Els sindicats porten a la fiscalia les adjudicacions a l'empresa Spai

Demanen que s’investiguin quatre contractes concedits a l’empresa del germà de Toni Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els sindicats de l’administració van presentar ahir un escrit de denúncia a la fiscalia instant-la a investigar un seguit d’adjudicacions a l’empresa del germà del cap de Govern, Toni Martí. Els col·lectius critiquen que l’adjudicació es fes “directament a una empresa i sense concurs públic”, fet que segons el president del Col·lectiu de Funcionaris de la Policia (CFPA), Salvador Prieto, podria “incomplir la Llei de contractació pública”, fet que suposaria incórrer en infraccions que podrien ser penals. Per això demanen que la fiscalia investigui els fets i “si són constitutius d’una presumpta contravenció penal o delicte que actuï d’ofici”.

Els sindicats van presentar una còpia dels edictes de les quatre adjudicacions que des del 2015 s’ha fet a l’empresa Spai, una societat de programació i anàlisis informàtiques especialista en IBM a Andorra que està administrada per Ot Martí, germà del líder de l’executiu. Els contractes pugen als 252.526 euros. El més important es va fer públic el 24 de gener passat per valor de 110.646 euros i que està destinat al manteniment dels equips i programes informàtics del departament de sistemes d’informació (DSI). Spai farà els treballs de manteniment del hardware i del software de tots els equipaments gestionats pel DSI durant tot l’any. Un fet que també ha motivat una demanda d’informació del PS, on sol·licita l’informe d’adjudicació i tota la documentació relacionada amb la contractació.

Prieto va lamentar que “hi podria haver una discriminació vers la resta d’empreses” que es podrien haver presentat i no ho van fer per la manca de concurs públic. En aquest sentit, va mostrar la seva sorpresa pel fet que no hi hagi hagut queixes des del sector empresarial. “No entenem que aquells que representen les empreses no hagin dit absolutament res”, va sentenciar.

El sindicalista va explicar que han decidit acudir al fiscal després que aquest rebutgés rebre’ls en persona. “El fiscal no va creure oportú fer la reunió i avui hem fet la demanda per escrit” perquè investigui els fets, va indicar, afirmant que “estem bastant preocupats” per si hi ha hagut incompliments normatius, ja que “estem parlant de bastants diners”. “S’ha d’arribar al fons de la qüestió per saber en quines circumstàncies s’ha donat aquesta assignació per via directa i d’urgència” en quatre ocasions els anys 2015, 2016 i 2018.

El portaveu del sindicat policial va desmarcar el neguit del fet que l’empresa adjudicatària sigui la del germà de Toni Martí. “No és perquè sigui qui és que s’ha pres aquesta decisió”, va assenyalar, adduint que l’obligació dels treballadors de l’administració és “vetllar perquè les accions que preguin l’administració s’ajustin a norma”.

Tres contractes més

El Govern va realitzar tres adjudicacions més a Spai a banda de les quatre que s’han posat en coneixement de la fiscalia. Va ser els anys 2015, 2016 i 2017 i es va fer responsable l’empresa del manteniment dels elements de xarxa i maquinari IBM del departament de policia. Tres contractes que van ascendir a 56.780 euros en conjunt.

Prieto va recordar que el col·lectiu de funcionaris de la policia ja té una causa oberta al Tribunal de Corts i va apuntar que el sindicat “no ha tingut coneixement d’aquestes adjudicacions fins a data d’avui”. “Com a sindicat policial volem que tot això s’expliqui bé per evitar malentesos”, va afegir.

SDP PARLA DE "PREVARICACIÓ, MALBARATAMENT DE CABALS PÚBLICS I TRÀFIC D'INFLUÈNCIES

SDP va demanar a la fiscalia que obri una investigació per les adjudicacions a l’empresa Spai en considerar que “és un fet molt greu”. El conseller Víctor Naudi va afirmar que s’estan vulnerant “clarament” la Llei de pressupost, la Llei de contractació pública i la Llei del codi penal, i va dir que “estaríem parlant de prevaricació, malbaratament de cabals públics i tràfic d’influències”. Naudi va criticar que “el cap de Govern fa aquesta adjudicació signada per ell mateix en una empresa on el propi Toni Martí hi té vincles”. “La responsabilitat de conseller m’obliga a fer públic que això és delicte”, va sentenciar el parlamentari ahir en roda de premsa.

Naudi va posar de manifest que “no és la primera vegada” que passa, perquè “el mateix cap de Govern fa uns anys no va respectar la llei de Govern mantenint en el seu càrrec un ministre més de vint dies en incompliment d’aquesta llei”, en referència a les tasques professionals de l’exministre Jordi Alcobé per a BPA. El conseller va assenyalar que la seva “obligació” és denunciar-ho, però va afegir que “no ens correspon presentar una demanda perquè no està bé que els partits polítics presentin demandes als tribunals, ja que judicialitzen la política”. “Entenem que hi ha algú a qui li correspon aquesta feina, i és el fiscal”, va concloure.

EMPLEATS COMUNALS NO HA NOTIFICAT SI FARAN ATURADA

Els sindicats comunals no han entrat cap notificació als respectius comuns sobre si s’afegeixen o no a la vaga convocada pels organismes sindicals de l’administració general. Hi van coincidir ahir el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, i la cònsol major d’Escaldes, Trini Marín. “No s’han dirigit a nosaltres, ningú ha rebut cap notificació sobre si la fan o no”, va destacar Trini Marín en acabar la reunió de cònsols, celebrada a Sant Julià.

Vila va apuntar, en aquest sentit, que “tot sembla indicar que l’afectació serà major per a l’administració central que per als comuns”. El cònsol de la corporació laurediana va considerar que els treballadors dels comuns estan en el seu dret de sumar-se a la vaga, però han de complir-ne “els requisits legals”.

“Els treballadors de cada comú faran el que creguin que han de fer. Per la meva banda, sobretot els he dit que m’avisin, perquè si fan vaga jo me n’aniria a esquiar”, va arribar a fer broma Josep Miquel Vila, amb un mig somriure, en respondre als periodistes sobre la qüestió.

“A partir del moment que ho sapiguem, ja veurem què fem”, va comentar Trini Marín en un to més seriós a continuació. “Seria la primera vegada que passa, i jo suposo que si volen fer-la, els serveis mínims s’hauran de donar”, va afegir la cònsol major d’Escaldes. “Els serveis mínims segurs que els donaran”, va confiar també Josep Miquel Vila, tot i reconèixer que desconeixia si hi havia aquesta intenció.

“Si la gent vol fer una vaga i creuen que l’han de fer, tenen el dret de manifestar-se i de fer-la, amb els requisits legals pertinents, i doncs s’ha d’acceptar”, va comentar Josep Miquel Vila en ser qüestionat sobre si els cònsols havien expressat neguit per la possible afectació a l’administració d’àmbit comunal.

Els sindicats porten a la fiscalia les adjudicacions a l'empresa Spai

tracking