Mònica Bonell

“Si hi ha una nova força política ens pot rascar vots a tots”

Remarca que da està en disposició de fer llistes a totes les parròquies i critica que ningú no s’hagi excusat quan s’ha demostrat que els atacs a membres de govern eren falsos i injuriosos

“Si hi ha una nova força política ens pot rascar vots a tots”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Demana als funcionaris que escoltin el Govern, recorda que els paguen els ciutadans i apunta que a Liberals se li complica l’escenari territorial per la ruptura, en una entrevista a la ràdio del Diari.

Amb el conflicte al grup mixt i per la delegació del Consell d’Europa sembla que els parlamentaris es dediquen a assumptes interns i no a les lleis que importen als ciutadans?

Si és la imatge que estem donant malauradament no ho estem fent bé, perquè hi ha assumptes sobre la taula molt més important per a la ciutadania ja que als ciutadans poc els preocupa si al grup mixt són cinc o set o deu, però la realitat és aquesta.

Consideren que està tenint una posició molt radical el PS i Pere López en aquest assumpte?

En tot cas ha demostrat poca flexibilitat amb una no acceptació o una interpretació que en cap cas des de Sindicatura s’ha demostrat. No hi ha hagut cap comunicació oral ni escrita que s’havia destituït una persona com a presidenta de grup.

És en el que es basen per dir que aniran al TC, que el síndic no tenia aquestes atribucions.

És una interpretació que fan ells d’una carta on es diu: si us plau hi ha una nova composició del grup mixt segons el reglament, presentin el nou reglament del grup i diguin-nos qui és el nou president. Fan una lectura que diuen que ja tenien un reglament i és vàlid, i a mi em sembla molt obvi que no es pot imposar un reglament de cinc a cinc persones que entren noves per imperatiu legal en un grup. Una cosa que sembla molt evident ells la volen complicar i si arriba al TC no sé quina lectura se’n farà.

Sindicatura té clar que va actuar correctament?

Sí. El reglament que hi havia parlava explícitament que l’assignació s’havia de repartir entre cinc membres, per tant en el moment que passen a ser deu no pots aplicar un reglament que diu que es reparteix entre cinc. Només per això ja calia entrar un nou reglament i el president ens l’havien de comunicar ells, i al final es va complicar tant que es va haver de convocar una reunió i tot i que els membres del PS van fer propostes era molt difícil poder acceptar segons quines, i ells van decidir aixecar-se i el reglament està signat per set consellers i no per deu.

Com veu l’anunci de vaga dels funcionaris?

Preocupa, és un dret que estableix la Constitució, per tant respectar aquest dret. M’agradaria que els funcionaris que han decidit convocar aquesta vaga també estudiessin la proposta que se’ls ha presentat des del Govern de la taula per treballar les discrepàncies que tenen, per treballar els reglaments, hi ha una mà estesa de diàleg i m’agradaria que hi hagués una col·laboració i que acceptessin seure a la taula amb els ministres o el cap de Govern. S’ha fet una feina de buscar millores, si algú podia pensar que la reforma de la llei era per estalviar diners el cost serà superior, perquè hi ha una veritable aposta per la formació i s’hi inverteixen diners.

Entenen que tenien un trienni per sumar anys i ara no.

Fa falta que s’asseguin a la taula i es discuteixi aquesta percepció que se’ls estan traient drets i les propostes que es fan amb les reformes. Els triennis passen a ser quinquennis i la diferència s’inverteix en formació, així el funcionari no hi perd perquè pot presentar-se a places internes, créixer professionalment i aspirar a un salari superior.

Com veu l’escenari polític amb la ruptura a Liberals, guanya Demòcrates per Andorra amb aquesta divisió?

Bastant partit. Amb el sistema electoral és clar que les parròquies tenen molt a dir. DA crec que està en condicions de fer llistes territorials a tot arreu, no sé si les arribarà a fer, s’hauran de fer els pactes o el que convingui més, i els altres partits no sé si tenen aquesta possibilitat i això condiciona molt a l’hora de tenir un resultat o no, i aquesta partició que hi ha hagut a Liberals és evident que tindrà algun efecte en l’àmbit territorial.

De moment el suport d’UL no el tenen i els ha donat dos consellers, és una companya desitjada per DA?

Totes ho són. UL la passada legislatura no es va presentar amb DA i després va treballar en el grup demòcrata i es va fer molt bona feina, i tinc un bon record dels consellers de l’època. Però UL sempre s’ha mantingut com a tal encara que anés amb Liberals, amb DA o amb Coalició Reformista, i això mereix una anàlisi i un respecte. No sé si acabaran creant un partit d’àmbit nacional.

Aquest és el plantejament que tenen, un projecte d’UL, Ciutadans Compromesos i els descontents de DA.

Descontents sempre n’hi ha després d’una legislatura en què hi ha hagut desgast, i es poden sumar a ells o a Liberals, al PS o votar en blanc. Crec que si hi ha una nova força política ens pot rascar vots a tots perquè si ja tenen dues territorials possibles a presentar surten amb més avantatge que d’altres.

Quina, Liberals o el PS?

Ho deixo aquí. A les eleccions sempre se soluciona tot a última hora i hi ha acords i pactes, tots els partits volen guanyar i faran l’anàlisi que creguin convenient per veure qui pot rascar vots.

Veu Liberals pitjor posicionat aquesta vegada per haver perdut aquests suports?

El que veig és que els que han decidit marxar del grup parlamentari liberal són els que representaven el territori, per tant em pot semblar que se’ls complica l’escenari però això no vol dir que no siguin capaços de fer llistes a tot el territori.

Es parla d’una aliança amb SDP.

Això sí que és una cosa rara perquè aleshores sí que les conviccions polítiques les deixem a banda per anar a buscar guanyar o una cadira o un escó.

DA té pendent de resoldre qui serà el candidat?

DA està tranquil amb el candidat perquè s’ha dit repetides vegades que hi ha moltes persones que podrien ser-ho i hi ha una comissió que és l’encarregada de buscar la que faci el màxim consens i quan tinguin la feina feta suposo que ho comunicaran.

Els estan sondejant?

És un sondeig pel que fa al territori perquè em sembla que tots els que estem en llocs de responsabilitat sigui la persona que sigui que ens diguin trobarem que és l’encertada.

DA revalidarà la victòria per majoria absoluta? El projecte no està desgastat?

Crec que pot guanyar. El projecte no està desgastat, continua endavant. S’han fet reformes importants i comencem a veure els fruits en l’àmbit econòmic i més en una legislatura que va començar amb una crisi molt important, on s’ha barrejat un desgast a persones amb càrrecs a Govern i se les ha anat a atacar, i això no ho havíem vist mai fins ara, crec que s’han superat totes les barreres. Aquestes persones ho han patit perquè no han deixat la feina i les responsabilitat i segur que en l’àmbit personal el desgast hi ha estat, però també s’ha demostrat en l’àmbit judicial que eren falsos atacs i injúries i no he vist ningú demanant excuses o retirant les paraules i tot el que s’ha arribat a dir, per tant, està sent una legislatura complicada.

tracking