vaga indefinida

Els sindicats volen que la vaga sigui remunerada

No pactaran els serveis mínims amb l’executiu, llevat que Descarrega els mostri un document on aparegui per escrit que s’ha de fer

Els sindicats volen que la vaga sigui remuneradaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els funcionaris volen cobrar el seu sou durant els dies que estiguin fent una vaga que plantegen com a indefinida. Així ho va explicar ahir el portaveu de la Plataforma Sindical, l’ens que aplega els diferents sindicats de treballadors públics d’Andorra, Gabriel Ubach, al Diari, tot destacant que a hores d’ara “no està regulat que no es cobri quan es fa vaga”. Ubach va assegurar que des dels sindicats estan “disposats a parlar de tot”, però, va insistir, “no està escrit enlloc que no es cobra durant una aturada”. En aquest sentit, el portaveu dels sindicalistes andorrans va explicar que dimarts vinent, després que els diferents sindicats hagin parlat amb els seus afiliats, la Plataforma Sindical es reunirà per decidir quin dia es farà la vaga i el calendari definitiu d’accions que es realitzaran durant l’aturada.

Els serveis mínims

En l’assemblea es tractarà una de les qüestions més controvertides de la vaga: els serveis mínims. La ministra de la Funció Pública, Eva Descarrega, afirma que s’han de pactar, mentre que els sindicats assenyalen que ells establiran els serveis mínims unilateralment. Gabriel Ubach va insistir que des de la Plataforma tenen clar que “s’han de donar però sense pactar-los amb la senyora ministra”. Si hi ha alguna possibilitat pel pacte, va manifestar el sindicalista, serà perquè primer “Descarrega ens ensenya un document en què aparegui per escrit que els serveis mínims s’han de consensuar amb Govern”, si bé el mateix Ubach va garantir que “aquest document no existeix” i va afegir que “l’única cosa que està clara és que a la Constitució apareix per escrit que tenim dret a la vaga”.

Per això, el portaveu dels treballadors va assegurar que la Plataforma Sindical “ja ha entrat en contacte amb els companys europeus per saber com fan els serveis mínims, perquè els respectarem”, però va precisar que “la ciutadania ha d’entendre que això és una vaga general i que nosaltres tenim la idea de fer que tingui el màxim d’afectació possible”. Quant als possibles piquets durant l’aturada, Ubach va considerar que no seran necessaris “perquè tots els funcionaris tenim molt clar que els últims set anys hem rebut un tracte despectiu per part de Govern”. “No hem estat escoltats i hem patit retallades, per això hi ha un moment en què s’ha de dir prou i aquest moment ha arribat”, va advertir.

D’aquesta manera, va tancar qualsevol possibilitat a negociar amb l’executiu, llevat que “DA accepti parlar sobre la llei sindical, la de la Funció Pública, la del conflicte col·lectiu i el Codi de relacions laborals”. Pel que fa a la implicació dels cossos especials en l’aturada, Ubach va recordar que la policia no pot fer vaga, però “que es pot manifestar i així donar suport a la protesta”.

La mateixa situació que viuen els treballadors de la presó. “Tenim prohibit fer vaga per llei, però donem suport a l’aturada i potser farem manifestacions”, va explicar el portaveu del Sindicat Penitenciari, Sergi Teixeira.

Joan Torra, el president de l’Associació de Bombers, l’únic cos especial que té dret a vaga al Principat, va assenyalar que la seva intenció és secundar l’aturada, però que respectaran els serveis mínims que fixi Govern. Aquest personal mínim, va explicar Torra, “és el mateix que el màxim de bombers que treballen cada dia”. Si finalment l’executiu ho fa així, va advertir Torra, “tots hauríem de treballar i per tant portaríem el Govern al Tribunal Constitucional per vulneració del nostre dret a la vaga”.

tracking