JUSTÍCIA

El 'judici BPA' podria ser entre maig i setembre

Les defenses poden portar al Constitucional que el Govern i els socis petits continuïn a la causa

El 'judici BPA' podria ser entre maig i setembreFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer judici del cas BPA podria quedar aturat fins al maig o al setembre en cas que les defenses dels processats presentin un recurs al Tribunal Constitucional contra la decisió del Tribunal de Corts de permetre que el Govern (acusació particular) i els socis minoritaris i preferentistes (actors civils) continuïn a la causa. Corts va anunciar que la vista oral quedava en suspens mentre el Constitucional no es posicioni en aquest afer i els terminis per completar tot el procés durarien mesos. Les defenses encara no han fet públic si finalment recor­reran a l’Alt Tribunal, però les manifestacions fetes pels lletrats fins al moment indiquen, segons diverses fonts properes al cas, que la petició es formalitzarà.

El llarg termini de pausa estaria vinculat al fet que en realitat no es tracta d’un recurs, sinó de dos, perquè per poder presentar una petició d’empara al TC els advocats defensors primer han d’instar el que s’anomena un incident de nul·litat davant del Tribunal de Corts. Aquesta eina jurídica consisteix en el fet que les defenses han de recórrer a Corts contra la sentència que aquesta sala ha emès permetent que el Govern i els minoritaris continuïn. Es tracta d’un formalisme perquè pràcticament sempre un tribunal mai canvia la seva decisió. L’incident de nul·litat es pot presentar fins a mitjan febrer perquè el termini és de 15 dies hàbils. Tot aquest procés, incloent notificacions o al·legacions de les parts, portaria que fins a principi d’abril no arribés la més que probable desestimació i que és el punt de partida per al recurs d’empara.

Quan el cas arribi al TC els terminis són més imprecisos perquè en realitat l’Alt Tribunal no té fixat un període màxim per si accepta a tràmit o no el recurs. Aquest és un element important perquè si no s’accepta a tràmit els terminis seran força més curts. En aquest cas, la causa podria arribar a reprendre’s pels volts del maig, tot i que els supòsits es basen en una denegació ràpida per part del Constitucional. En cas que el recurs entri a tràmit tot el procés difícilment acabaria abans de ben entrat el mes de juny. I en aquest cas, segons les fonts consultades, el més probable és que el Tribunal de Corts decidís que tenint en compte el període estival la represa no arribés fins al setembre. Tot es mou en el marc de les previsions perquè també hi ha la possibilitat que el Tribunal Constitucional doni la raó a les defenses i insti que el Tribunal de Corts faci fora de la causa el Govern, els socis minoritaris i els preferentistes. Aquesta opció obriria un camp totalment diferent perquè el judici agafaria un gir molt diferent. Les fonts consultades han indicat, però, que atesa la naturalesa de l’hipotètic recurs d’empara és poc probable que el Constitucional decideixi tombar la decisió de Corts.

tracking