Relacions exteriors

França vol el tabac a preus de la UE abans de 30 anys

L’Estat veí condiciona el suport a la moratòria que el cost d’un paquet sigui com a mínim igual al més barat d’Europa

França vol el tabac a preus de la UE abans de 30 anysArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

França ha demanat a Andorra que el diferencial de preus del tabac minvi i que s’equipari a nivells de la Unió Europea abans de 30 anys. Concretament, vol que un paquet de tabac costi com a mínim el mateix que el més barat de la UE. La demanda la va trametre el representant del Copríncep francès, Patrick Strzoda, al cap de Govern, Toni Martí, en la trobada que van mantenir durant els desplaçaments que el líder de l’executiu ha realitzat a l’Elisi en les darreres setmanes per abordar la qüestió del contraban.

Martí ha viatjat a París per calmar els ànims i explicar el compromís d’Andorra en la lluita contra el tràfic il·lícit de tabac després que el ministeri de l’Interior francès enviés un informe a l’Assemblea Nacional gal·la on alertava dels problemes que està causant el contraban. Martí va traslladar a les altes instàncies de l’administració francesa la voluntat de col·laborar amb París en el combat anticontraban. Però va ser en la trobada que va mantenir amb el representant del copríncep, segons van explicar al Diari fonts coneixedores de la reunió, que aquest li va traslladar al líder de l’executiu la posició francesa. Un posicionament que parteix del suport al període de 30 anys de transició abans que el capítol 24 referent al tabac no estigui plenament integrat al règim d’unió duanera però amb condicions.

Termini no concretat

Contrapartides que s’hauran de concretar en l’increment progressiu del preu del tabac fins arribar al preu més baix dels 28 estats del club comunitari en un termini de temps encara no fixat però en tot cas inferior al temps de carència del tracte preferent que té ara. D’aquesta manera, d’acceptar-ho, el Principat perdria el poder de decisió que té sobre el preu del tabac, que passaria a estar en mans de les autoritats comunitàries, que al seu torn podrien apostar per una harmonització de preus o per establir una forquilla de quantitats. Aquest fet provocaria que el sector perdés l’estatus competitiu que té actualment. Per tot plegat, la demanda no ha estat ben rebuda per l’executiu, que veu com aquest requeriment irromp en el procés de negociacions amb Europa, que per ara ha exclòs l’harmonització fiscal de l’acord, i no vol pronunciar-se oficialment. Prova d’això són les paraules del ministre Jordi Cinca, que dimecres passat va afirmar que França “no ha exigit res a Andorra”.

Tanmateix, el cap de Govern ha mantingut en els darrers dies reunions amb els diferents grups parlamentaris en què els ha explicat les reserves de França, que manté una política d’encariment del paquet que pretén arribar als deu euros, en l’estatus del sector del tabac i les mesures que insta a assumir. A més de reduir el diferencial, sol·licita que es reforci la vigilància i el control policial per perseguir el contraban, el problema que el país veí veu amb més preocupació, segons van relatar ahir fonts parlamentàries. En aquest sentit, les autoritats gal·les exigeixen que s’enforteixi també la cooperació entre els cossos policials d’ambdós estats per perseguir aquest tipus de delicte creant, per exemple, patrulles conjuntes.

Fonts parlamentàries van indicar que França ha confirmat que acceptarà la proposta d’allargar a tres dècades el procés d’integració europea pel que fa al tabac sempre que es faci “un esforç important” en matèria de lluita anticontraban. Per altra banda, els contactes de Martí van servir per desfer el “malentès” de l’informe i exposar els avenços que ha fet el país per atacar la pràctica del contraban, com ara la darrera reforma del Codi Penal.

VISITA DEL MINISTRE D'ECONOMIA GAL

Toni Martí va anunciar als grups parlamentaris que durant els viatges que ha efectuat a l’Elisi s’ha acordat rebre properament la visita a Andorra del ministre d’Economia i Finances francès, Bruno Le Maire. Fonts parlamentàries van explicar que encara no hi ha data de la trobada però van afirmar que la voluntat és que es realitzi “en un termini breu de temps”. El desplaçament de Le Maire al país haurà de servir per concretar les accions que exigeix França i signar un protocol de control fronterer per intensificar la cooperació en la lluita contra el contraban.

tracking