Funció pública

El sou dels funcionaris pujarà cada 5 anys per la nova prima

El percebran els treballadors de l’administració que se sotmetin i superin una avaluació de mèrits
que serà voluntària

El sou dels funcionaris pujarà cada 5 anys per la nova primaSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de la Funció Pública ha encetat aquesta setmana una ronda de reunions informatives per avançar als funcionaris els detalls del nou règim retributiu previst al projecte de llei, ara a tràmit parlamentari, i que serà un dels primers reglaments que s’aprovin un cop el text legislatiu tingui l’aval del Consell General. Als treballadors públics se’ls està explicant en què consistiran els dos nous complements que s’afegiran al d’antiguitat: el de carrera i la prima de productivitat. El primer es consolidarà al salari cada cinc anys i es calcularà en funció de la graella salarial del lloc de treball del funcionari, i el segon tindrà caràcter biennal i serà un extra equivalent al 25% del salari base de l’empleat més el complement de carrera.

La ministra Eva Descarrega va manifestar que la filosofia del nou règim retributiu passa per “premiar el talent i el compromís amb el treball a més de l’eficiència que se li suposa a l’administració pel servei que ha d’oferir al ciutadà”. Així que el treballador públic haurà d’acreditar mèrits i superar una avaluació per tal d’obtenir tant el plus de carrera com la prima de productivitat. El primer s’ha dissenyat a partir de les graelles salarials de les diferents categories de llocs de treball i que ja contenen una banda mínima i una banda màxima. La primera és la que cobra un treballador acabat d’incorporar i la segona (que difereix de la primera en un 50%) a la que pot aspirar dintre del mateix lloc de treball. Al seu dia es va dissenyar perquè el treballador pogués créixer de manera horitzontal a través del sistema de gestió de l’acompliment (GAdA). Ara ho podrà fer amb la prima de carrera.

El sistema

Partint de la base que una carrera estàndard a l’administració és de 40 anys (per als cossos especials es rebaixa a 35) el sistema que s’ha dissenyat respecte a com calcular el complement de carrera consisteix a dividir la quantitat que diferencia la banda mínima i la màxima de la graella salarial respectiva per 8. El resultat és el complement que obtindria el treballador que superi l’avaluació voluntària cada cinc anys.

Així, qui s’incorpori a l’administració general amb l’entrada en vigor de la nova llei i tingui per endavant 40 anys de carrera podrà acabar cobrant el màxim cor­responent al seu lloc de treball si supera totes les avaluacions. Per a un empleat públic que ocupi un lloc de feina de nivell VI del cos general, amb una graella salarial que va del mínim de 1.444,55 euros al màxim de 2.166,82, el complement quinquennal equivaldrà a 90,28 euros mensuals: xifra que s’obté dels 722,27 euros que resulten de la resta entre els 2.166 i els 1.444 euros dividida per 8.

Per obtenir el complement de carrera també s’haurà d’haver superat l’avaluació de l’acompliment que donarà dret a la prima de productivitat biennal. L’examen és una de les qüestions que preocupa als treballadors i que estan fent palès a les reunions informatives engegades dilluns, tal com va explicar Descarrega: “és un mecanisme que hem de tornar a introduir a l’administració i del qual malauradament no hi va haver en el passat una bona experiència i la gent en té aquest mal record”. La novetat és que examinarà el superior però també els companys de rang o els subordinats, una avaluació de 360 graus. “Requerirà formació al personal perquè puguin fer aquestes avaluacions amb garanties i amb objectivitat”, va asseverar la ministra, que va afegir que també hi haurà un control per part de Funció Pública per evitar els errors del passat.

Descarrega també va assenyalar que els triennis no desapareixeran de manera automàtica un cop entri en vigor la nova llei. Així els treballadors que estiguin dintre del cicle d’un trienni “l’acabaran de generar [i el cobraran] i a partir d’aquí entraran en el nou règim”. Ara mateix un trienni equival a 104 euros mensuals, quantitat que es mantindrà però que es percebrà no cada tres, sinó cada cinc anys.

ELS COMPLEMENTS

D’ANTIGUITAT

LA PRIMA S’OBTINDRÀ CADA CINC ANYS I NO CADA TRES

El complement d’antiguitat passarà a ser un quinquenni però el canvi no serà automàtic un cop entri en vigor la llei. Els treballadors que estiguin dintre del cicle d’un trienni l’acabaran de completar i el cobraran abans de passar al nou règim. La quantitat econòmica (ara mateix de 104 euros) serà la mateixa.

DE PRODUCTIVITAT

Es genera amb l’avaluació de l’acompliment

Els funcionaris el cobraran com una prima anual cada dos anys sempre que superin l’avaluació cor­responent i en què participaran superiors, subordinats i iguals. La quantitat econòmica correspondrà al 25% del sou base més el complement de carrera.

DE CARRERA

Assolir la banda salarial màxima del lloc de feina

El complement de carrera s’obtindrà si se supera l’acompliment i una avaluació voluntària cada cinc anys en què es posaran a examen diferents mèrits com ara formació, la trajectòria o l’eficiència. Està dissenyat per anar creixent en la graella salarial del lloc de feina.

tracking