foc en un habitatge

Un ferit greu i tres de lleus per un foc en un pis a la Massana

L’home, de 59 anys, està ingressat a l’UCI de la Vall d’Hebron amb cremades de segon grau

Un ferit greu en un incendi a la Massana
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un incendi en un pis del número 62 de l’avinguda Sant Antoni, a la Massana, va causar ahir un ferit greu i tres de lleus. Segons van confirmar els bombers, l’incendi es va iniciar pels volts de les sis del matí al menjador del 6è 1a. Al lloc dels fets s’hi van desplaçar 17 efectius del cos amb tres camions de foc, un d’escala i dues ambulàncies. Els ferits són els dos residents que vivien al pis on es va iniciar el foc i els dos veïns adjacents. L’home que residia al pis on es va iniciar l’incendi, de 59 anys, va resultar ferit greument i pateix cremades de segon grau al 20% del cos, i per escapar del foc va saltar del balcó fins al pis de sota. Els quatre ferits van ser traslladats inicialment a l’hospital de Meritxell. El ferit més greu, amb cremades a gran part del cos, va ser traslladat en helicòpter fins a l’hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, on continua ingressat a la unitat de cures intensives (UCI) de cremats. Els altres tres, un home de 55 anys i dues dones, de 52 i 62 anys, van ser tractats per inhalació de fum i van rebre l’alta hospitalària al migdia.

A causa del foc, els bombers van haver de desallotjar tots els veïns de l’edifici: els de les plantes superiors van haver de ser rescatats pels bombers, mentre que els altres van poder sortir a peu per l’escala. Pels volts de les deu del matí els veïns van poder tornar als seus habitatges, excepte els del 6è 1a i el 5è 1a, afectat per l’incendi i inundat com a resultat d’apagar el foc, respectivament. Els bombers, preguntats per l’actuació de l’home de 59 anys, van destacar que “estava en una situació extrema, s’ha autosalvat”.

El relat dels veïns

La veïna que habita al 3r 1a va explicar amb espant el transcurs del matí. “Hem sentit crits molt forts, jo he despertat el meu marit perquè em pensava que estaven maltractant la veïna de dalt. Era molt d’hora al matí i ens hem sobresaltat.” La dona hi va afegir: “Hem vist que hi havia foc, anaven caient trossos de la teulada amb flames a la terrassa, que ha quedat plena de cendra.” La dona va assegurar que van dir “als bombers si necessitaven la nostra terrassa per rescatar els dels pisos de dalt, però finalment han utilitzat l’escala, sort que els bombers han vingut prou de pressa”.

En Robert Martí, mecànic al taller que hi ha al costat de l’entrada de l’edifici, va afirmar que es va assabentar de la notícia quan arribava a la feina: “M’he trobat els camions de bombers treballant i els camions aparcats davant l’entrada.” Segons Martí, els agents de circulació “ens han dit que a les sis i escaig hi ha hagut un incendi, són una parella que coneixem, i la senyora ha sortit per la porta però el senyor ha marxat pel balcó”. Martí hi va afegir que “allà s’ha trobat acorralat, s’ha tapat amb una manta i quan no podia més per les flames ha baixat pel balcó i els veïns del pis de sota l’han ajudat a baixar”. El cònsol major de la Massana, David Baró, va declarar: “Sabem que hi ha hagut danys importants i que el pis s’haurà de reformar.”

UNA HORA D'ESPERA INFERNAL

ls veïns que viuen a la setena i vuitena planta van haver de ser rescatats pels bombers a causa del fum que pujava des del sisè primera. Un d’ells, el veí del 8è 1a, va relatar així el matí de dimecres. Pels volts d’un quart de set, quan estaven dormint, “ens ha avisat el veí del costat que hi havia foc”. L’home va afegir: “Ens hem acostat a la finestra i hem vist els veïns de baix al balcó, que no sabien què fer, estaven nerviosos, cridant i, és clar, sentíem veus d’algú més avall –m’estic cremant, m’estic cremant!–”. Es tractava del veí del 6è 1a, que estava protegit amb una manta de les flames, “ha saltat del seu balcó al de baix”. Aquest veí hi va afegir: “Vèiem les flames que pujaven cap a dalt, hem tancat les finestres i ens n’hem anat a l’altre costat del pis, allà podíem respirar bé per la finestra de darrere.” Segons l’home, van estar així fins que van trucar els bombers “per treure’ns d’aquí”. Els van posar una màscara i, un a un, “hem baixat amb els bombers cap a baix fins a la cinquena planta”.

Un cop rescatats, els veïns no van poder tornar a casa seva fins a les deu. “Han anat passant tots: els bombers, el propietari, l’assegurança, els pèrits... Ha sigut un gran ensurt.” El veí va assegurar: “Hem deixat totes les finestres i portes obertes.” Els bombers es van quedar les claus “per controlar-ho tot”. L’home es va acomiadar assegurant que “encara no sabem si avui dormirem aquí”, i hi va afegir que els van dir que podien fer-ho, “però no sabem ben bé què fer. Tela! L’home que ha baixat pel balcó... Estava molt desesperat per baixar”, va concloure.

Un ferit greu i tres de lleus per un foc en un pis a la Massana

tracking