política

Martí defensa a l'Elisi la lluita d'Andorra contra el contraban

El cap de Govern ha mantingut diverses reunions a París per informar dels esforços

Martí defensa a l'Elisi la lluita d'Andorra contra el contrabanFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El contraban s’ha convertit en el tema més complicat de les relacions francoandorranes, especialment després que el ministeri de l’Interior francès enviés un informe a l’Assemblea Nacional sobre els problemes que està causant aquesta activitat. Toni Martí, segons fonts properes a l’executiu, s’ha desplaçat diverses vegades les últimes setmanes (l’informe va ser emès al desembre) per explicar a les autoritats gal·les les accions que està desenvolupant Andorra per col·laborar en la lluita anticontraban.

El cap de Govern ha trasllat a l’Elisi que el Principat ha modificat la legislació per poder actuar en qualsevol punt del país (abans només podia ser a l’espai proper a la frontera, conegut com a zona sensible) i que la llei ara permet identificar el contraban com a delicte subjacent de blanqueig de capitals. Martí, segons les mateixes fonts, entén la preocupació per part de les autoritats franceses pels perjudicis que causa aquesta activitat, però també ha tramès que Andorra s’està comprometent a través de l’acord d’associació a fer que el tabac vagi reduint el seu pes al llarg dels anys amb una tendència a integrar-se dins dels paràmetres comunitaris en un període de trenta anys.

Un altre punt important comentat pel cap de Govern fa referència a les operacions conjuntes que s’han fet últimament amb la gendarmeria i al mateix temps ha recordat que també s’ha actuat directament sobre establiments comercials amb detencions incloses. Al mateix temps, es recorda que no hi ha hagut cap voluntat d’entrebanc per part de les autoritats judicials andorranes, com insinuava l’informe del ministeri de l’Interior gal d’interferir en les actuacions contra les xarxes de contraban. En resum, Martí vol traslladar a les autoritats franceses l’esperit de col·laboració d’Andorra, que està obert a parlar de les propostes que pugui tenir França, i que en cap cas hi ha la més mínima intenció de fomentar el contraban, sinó tot el contrari.

Els diferencials

El problema fonamental, segons comenten altres fonts, és que el diferencial de preu amb l’estat veí del nord és alt, però relativament petit amb el veí del sud. El fet que la mateixa Unió Europea no obligui a tenir una harmonització de preus provoca que perquè Andor­ra sigui competitiva s’ha de mantenir un marge mínim amb Espanya com a producte per a la compra dels turistes. Cal recordar que la diferència amb els preus espanyols, en les marques importants, és només d’un euro i escaig per paquet, fet que dona poc marge per incrementar els preus si es vol mantenir un producte atractiu.

També es recorda que l’increment en els últims temps ha vingut sobretot perquè ciutadans francesos es desplaçaven fins al Pas de la Casa, fins i tot en tren des de Tolosa, per adquirir tabac i revendre’l en el mercat negre. I aquesta pràctica s’ha intentat limitar amb l’aturada que es va realitzar del servei d’autobús amb l’Ospitalet que enllaçava amb la línia ferroviària francesa. Les mateixes fonts afirmen que la preocupació de les autoritats dels dos països és comprensible un cop que França manté un pla per anar encarint el preu del tabac amb la frontera dels deu euros per paquet, amb una política molt diferent a la que està aplicant Espanya, que manté el preu prop dels quatre euros i escaig per paquet.

PUNTS CLAU DE L’INFORME FRANCÈS SOBRE EL CONTRABAN

1 Por a l’islamisme

Part dels beneficis, per a grups radicals

El ministeri de l’Interior francès alertava que part dels beneficis que es creen a la zona sud per la venda en negre de tabac provinent d’Andorra acabin servint per al finançament de grups radicals islamistes.

2 Unilaterialitat

Interferències en accions anticontraban

Es criticava que Andorra a vegades actua de forma unilateral sense comunicar-se amb França en accions contra el contraban i que fins i tot s’han produït interferències de la Batllia en casos en què França estava actuant.

3 Col·laboració

Creació de patrulles policials conjuntes

Una de les propostes de millora que proposa França passa per crear patrulles policials conjuntes per lluitar contra el contraban. Aquests equips podrien actuar indistintament a banda i banda de la frontera.

4 Reconeixement

Evolució positiva, però cal més esforç

França reconeix l’esforç d’Andorra dels últims anys per implementar legalment i policialment mesures contra el contraban. Tot i així, es considera que cal més implicació i avançar més en el treball conjunt dels dos països.

tracking