Catorze advocats per a vint-i-cinc processats en el 'cas BPA'

La setmana de qüestions prèvies ha posat en relleu el fet que alguns dels lletrats s’han mostrat més actius en la defensa de les seves i les dels altres companys

Catorze advocats per a vint-i-cinc processats en el 'cas BPA'

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La disposició de la sala de vistes condicionada a Prada Casadet per a la celebració del primer dels judicis relacionats amb BPA ha ubicat els advocats defensors a la dreta del tribunal. Una causa amb 25 processats i catorze lletrats que ha comportat que algun d’aquests defensors hagin estat situats a l’esquerra del tribunal, la banda que ocupen el fiscal, l’advocada de BPA, el lletrat del Govern i els quatre que representen alguns accionistes minoritaris i alguns preferentistes.

Etiquetes:

Tres advocats defensen deu acusats: Antoni Riestra (4), Marc Maestre (3) i Salvador Capdevila (3). Ja sigui perquè representen força clients o perquè han decidit prendre’s el judici de forma molt activa, els tres són alguns dels lletrats que més han intervingut en la primera setmana de la vista pel cas Gao Ping, en la qual s’han debatut les quinze qüestions prèvies que buscaven o bé l’anul·lació del judici, o bé l’eliminació d’algunes proves, o bé l’expulsió del Govern i dels actors civils.

El veterà lletrat Jesús Jiménez, que defensa el principal processat a la causa, l’ex-conseller delegat i exdirector de BPA Joan Pau Miquel, a qui la fiscalia demana vuit anys de presó i 100 milions d’euros de multa, també ha estat un dels més actius en els cinc dies de judici, ara ajornat pel president del tribunal, Josep Maria Pijuan. Va ser l’encarregat d’obrir la vista amb la defensa de dues qüestions prèvies. A la primera ja va demanar la nul·litat del judici sobre la base que l’hipotètic blanqueig de l’empresari valencià Rafael Pallardó ja s’estava instruint en una altra causa. A la segona va posar en relleu el fet que si es continua la causa només es pot jutjar el blanqueig d’uns 70 milions d’euros de Pallardó a través de BPA i no si al banc hi havia una organització criminal per fer-ho.

Comptador de minuts

D’haver existit un comptador dels minuts d’intervenció en la primera setmana de judici del cas Gao Ping, sens dubte l’advocat Josep Antoni Silvestre encapçalaria la llista de més parladors. Representant legal de dos dels membres del comitè de prevenció de blanqueig de BPA, que la fiscalia considera que van fer un abandonament de les seves funcions que va permetre la realització de les operatives il·legals a l’entitat, Xavier Mayol i Josep Antoni Rivero, va defensar tres qüestions prèvies i va intervenir en gairebé la totalitat dels debats de la resta de presentades.

Les intervencions de Silvestre, sobretot les que va fer en defensa de la qüestió prèvia que va presentar denunciant que s’havia trencat la cadena de custòdia de les actes del comitè de prevenció de blanqueig i del consell d’administració de BPA que la batlle instructora va segrestar durant la instrucció de la causa, van provocar moments de tensió.

El més alt gairebé al final del quart dia de sessions, quan Pijuan va amenaçar l’advocat amb una querella criminal per calúmnies al tribunal si, tal com ell havia entès, Silvestre estava afirmant que algunes de les actes s’havien falsificat o no estaven completes al sumari. El lletrat va negar-ho, però les rèpliques i contrarèpliques entre Silvestre i Pijuan que van caracteritzar els primers quatre dies de judici van desaparèixer l’últim, quan el president del tribunal, més enllà de donar la paraula a l’advocat quan li tocava, no va mantenir cap més intercanvi de paraules amb ell.

Entre els advocats més actius també podem incloure Anna Solé, Alfons Clavera, Judith Silvestre i Antoni Duró. Tots quatre van presentar qüestions prèvies i tots quatre van intervenir en algunes de les que van fer la resta de companys per solidaritzar-se amb ells i intentar donar més arguments als magistrats del Tribunal de Corts perquè les acceptessin. La resta de lletrats defensors, més enllà d’intervenir breument en alguna qüestió prèvia, es van limitar a solidaritzar-se amb els seus col·legues. No ho va fer en un cas la representant legal de Sergi Fernández Genés, Solé, que es va oposar a una qüestió prèvia d’un altra advocat amb referència al seu client.

Qüestions de nou advocats

Les qüestions prèvies van ser presentades per nou advocats: Giménez (2), Riestra (4), Maestre (2), Solé (1), Capdevila (2), Clavera (1), Josep Antoni Silvestre (3), Judit Silvestre (1) i Duró (1). Dos, dues vegades, van presentar la mateixa qüestió prèvia.

tracking