Cas BPA

El tribunal ajorna el judici unes setmanes

Els magistrats comunicaran la setmana vinent si el Govern i els actors civils poden continuar a la vista

El tribunal ajorna el judici unes setmanesFernando Galindo

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El president del Tribunal de Corts ha anunciat en acabar la jornada d'avui del primer judici del cas BPA que la vista s'ajorna unes setmanes. Quin serà el període de suspensió és ara una incògnita perquè Josep Maria Pijuan ha explicat que dimecres o dijous vinent comunicaran la decisió sobre la qüestió prèvia perquè el Govern sigui expulsat de la causa i la plantejada sobre la presència dels accionistes minoritaris i els titulars de preferents com a actors civils. El tribunal preveu que sigui quina sigui la decisió les parts presentaran recurs i Pijuan ha assenyalat que el judici no es reprendrà fins que no estiguin resolts tots aquests recursos. El procés es pot dilatar un temps indeterminat perquè si Govern i els actors civils queden fora del judici poden recòrrer al Tribunal Superior i al Constitucional i si es decideix que continuïn a la causa les defenses dels acusats només podrien anar al Tribunal Constitucional. En qualsevol dels casos això provocaria que la vista quedés ajornada fins que s'esgotin aquests vies.

Pijuan ha assenyalat que la resta de qüestions prèvies presentades al llarg d'aquesta setmana pels lletrats dels acusats es resoldran abans que es reprengui de nou la celebració de la vista del cas Gao Ping que es va iniciar dilluns amb 25 processats.

La jornada de dijous, la quarta de qüestions prèvies del judici del cas Gao Ping va tenir moments d’alta tensió. La part final de la sessió es va reservar perquè Josep Antoni Silvestre, advocat de Xavier Mayol i Josep Antoni Ribero, presentés les seves i l’inesperat debat que va mantenir amb el president del tribunal, Josep Maria Pijuan, va acabar amb el magistrat amenaçant l’advocat amb una querella criminal per calúmnies. Silvestre va assegurar que en la incorporació al sumari i en el seu ús durant la instrucció del cas de les actes del comitè de prevenció de blanqueig, del comitè d’ètica i del consell d’administració de BPA s’havia trencat la cadena de custòdia. Pijuan va considerar que el lletrat estava afirmant que les actes que s’havien comissat a l’entitat i les que finalment havien arribat al tribunal no eren les mateixes, és a dir, que les que havien arribat a les parts eren falses, i això el va fer esclatar.

“Si està dient que les actes no són les originals, suspenem el judici, fem una pericial cal·ligràfica i ens atenim a les conseqüències”, va dir Pijuan, que va amenaçar Silvestre amb “una querella criminal per calúmnies al tribunal” si finalment eren les autèntiques. Tres cops li va demanar si estava afirmnat que eren falses, fins que finalment el lletrat va respondre: “no estic dient en cap cas que les actes no siguin les originals”.

El fet que les actes no havien estat degudament incorporades al sumari no va ser discutit pel magistrat. Pijuan va admetre que “a la Batllia no s’han fet les coses ben fetes”, però va recordar que un cop en fase de tribunal s’han intentat solucionar.

La discussió entre Silvestre i el president el tribunal va ser més d’un cop pujada de to. “Cregui’m, no és gens agradable que vostè s’enfadi amb mi”, va dir l’advocat. “Jo no m’enfado amb vostè. El que passa és que soc vehement”, va respondre el magistrat.

Tres qüestions prèvies

L’objecte de la qüestió prèvia (la primera de les tres en què va estar involucrat ahir Silvestre i que s’acabaran de debatre avui) és que les actes quedin fora del sumari i que es faci el mateix amb qualsevol altre document que emani de les mateixes. De mantenir-se, el lletrat considera que els seus clients estarien patint indefensió perquè els advocats no les van poder consultar quan els processats van declarar en fase d’instrucció.

L’advocat havia presentat abans una qüestió prèvia en què va reclamar l’anul·lació del judici perquè la batlle faci un nou aute de processament. Si els magistrats no ho accepten va demanar que se separi Xavier Mayol de la causa i que se li n’obri una a banda. Silvestre va denunciar la indefensió del seu client perquè l’aute de processament no concreta els fets pels quals se l’ha acusat. “Si l’aute de processament no ho concreta, tornem a la instrucció i que la batlle li dediqui almenys un paràgraf”, va assenyalar.

Eliminació de les escoltes

El lletrat també va intervenir en la qüestió prèvia presentada per Judit Silvestre, advocada entre d’altres del gestor de BPA Pablo Laplana, en què es va demanar l’eliminació del sumari de les escoltes telefòniques relacionades amb els casos Petrov i Emperador (investigats a Espanya) que estan incorporades a la causa. Consideren que s’ha vulnerat el dret a la defensa i a un procés degut perquè el fiscal ha incorporat la totalitat de les gravacions però no ha indicat quines usarà. “No acabo d’entendre quina és la indefensió”, va dir Pijuan.

CLAUS DE LA JORNADA

1 Picabaralla entre magistrat i advocat

La tensió es va apoderar del quart dia de judici quan el president del tribunal va amenaçar un advocat defensor amb una querella criminal per haver insinuat falsificació de proves.

2 Petició per fer fora els actors civils

Les defenses dels 25 acusats volen els accionistes minoritaris de BPA i els preferentistes fora de la causa perquè consideren que no han estat perjudicats pels fets.

3 Un nou capítol de la ‘teoria de la conspiració’

L’anomenada policia patriòtica espanyola i la suposada influència que van tenir en la nota de la FinCen va tornar a planar en una part de la jornada.

4 Exemple de serenitat dels processats

Malgrat les altes penes de presó i les multes que es juguen els acusats, cap d’ells ha mostrat cap sortida de to ni a dins ni a fora de la sala de vistes.

Pijuan amenaça un advocat defensor amb una querella criminal

Pijuan amenaça un advocat defensor amb una querella criminal

tracking